Reaktionären Hamid Zafar

Hamid Zafar är en reaktionär skolpolitisk debattör och krönikör i bland annat GP. Många av hans artiklar sprider fördomar, reaktionära dumheter och rena felatkigheter. Han arbetar idag som utbildningschef i Mullsjö kommun och har tidigare varit rektor på Sjumilaskolan i Göteborg där han tycks ha gjort ett bra jobb (om det verkligen stämmer vet jag inte, för det är svårt att lita på media i såna här fall).

DN hävdar i en artikel att han är antisemit (judehatare) då han kallat folk för sionister och andra människor för judar på ett Twitterkonto och i en blogg han hade tidigare. Men det är inte antisemitiskt att kalla någon sionist eller att påstå att en människa är jude. Men det är samtidigt tydligt att han ansåg att jude var nåt dåligt när han i ett par Twitterinlägg gjorde en sak av att sverigedemokraten Kent Ekeroth har judiskt påbrå. De inläggen är utan tvekan fyllda av hat mot judar, men att ha uttryckt sig hatiskt mot judar, dvs antisemitiskt, innebär inte att en person måste vara antisemit. Även en person som inte är rasist kan utryck sig rasistiskt ibland. Vilket naturligtvis är mycket olämpligt. Men. Sånt händer.

De uttalanden av Zafar som DN tar upp är dessutom i flera fall tydligt homofobiska. Om det gör Zafar till en homofob är däremot oklart och osäkert.

Sammantaget är de olika uttalandena ett tydligt tecken på en reaktionär persons tankevärld och när Zafar hävdar att han gjorde sina uttalanden på grund av att han då umgicks med vänsterfolk är det bara dumheter. Den typen av åsikter han uttryckte då finns inte hos vänstern utan de är typiska för den reaktionära höger som Hamid Zafar tillhör. I moderaterna där han idag är aktiv är den typen av åsikter inget ovanligt. Antisemitism är vanligt i den reaktionära högern där moderaterna är den del. Homofobi är vanligt i moderaterna och den reaktionära högern.

Zafar är alltså en ganska typiskt representant för den reaktionära moderathögern.

Läs mer:

PS 16.55. Hamid Zafar har blivit avstängd från sin tjänst, tvingad att lämna moderaternas integrationskommission och de två avsnitt av På Spåret där han är med ställs in. Även om jag tycker illa om Zafar så är detta att överreagera på det han skrivit. Något han dessutom skrivit för några år sen och uppger att han inte längre står för.

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!