Svenskarna dricker allt mindre

På 15 år har konsumtionen i Sverige minskat med ca en femtedel. Det visar rapporten Självrapporterade alkoholvanor i Sverige 2004–2019 från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning).

-Det är framförallt männens alkoholkonsumtion som har minskat sedan 2004 medan kvinnornas konsumtion ligger kvar på ungefär samma nivåer som tidigare, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN, i ett pressmeddelande.

-Det vi också ser är att det har skett en utjämning mellan åldersgrupper och kommuner, säger Ulf Guttormsson vidare.

Mellan 2004 och 2019 har årskonsumtionen av alkohol minskat med omkring en femtedel.

Det är framförallt mäns konsumtion som har minskat, medan kvinnors konsumtion ligger kvar på ungefär samma nivåer som tidigare. Under 2004 drack männen cirka 130 procent mer än kvinnorna, jämfört med cirka 80 procent mer under 2019

Berusningsdrickandet har minskat från i genomsnitt 1,0 gång i månaden 2004 till 0,8 gånger i månaden 2019. Det är enbart personer under 50 år som står för den minskningen.

I årets rapport finns även en redovisning av alkoholvanorna på länsnivå. Där framgår att drickandet är störst i Stockholms län. Årskonsumtionen är lägst i Norrbotten där man rapporterar att man dricker betydligt mindre, två tredjedelar av det som Stockholmarna rapporterar.

Det konsumeras fortfarande mer alkohol i tätbefolkade kommuner än i landsbygdskommuner. Ett undantag som syns i undersökningen är landsbygdskommuner med mycket turister, de liknar de större städerna när det gäller alkoholvanor.

-Sedan 2004 har skillnaderna mellan olika typer av kommuner minskat. Förändringen består framförallt av nedgångar i storstäderna, säger Ulf Guttormsson.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!