Franska polisen har betytt mer för svensk brottsbekämpning är Operation Rimfrost

Operation Rimfrost och liknande operationer eller projekt som den svenska polisen genomför med jämna mellanrum har i allmänhet ingen som helst effekt på allmänna brottsnivåer eller på den organiserade brottsligheten.

Nåt som däremot haft en stor effekt på den organiserade brottsligheten är den franska polisens arbete. De lyckade nämligen någon gång förra hösten eller vintern 2019/2020 knäcka ett krypterat kommunikationsnätverk med telefoni och chatfunktioner. De hackade nätverket och spelade in samtal och chattar i flera månader.

Kommunikationsnätverket hette Encrochat och var mycket populärt bland kriminella. I maj kom nätverkets ansvariga på att de blivit hackade och avlyssnade under en längre tid. Då stängdes nätverket ner men det material den franska polisen samlat in var omfattande och avslöjande. Det gjordes genom Europol tillgängligt för polismyndigheter i andra länder och har lett till massvis med gripanden i hela Europa. Bara i Sverige handlar det om hundratals gripanden där det finns bevis för brott.

– Vi kunde följa hur kriminella la ut en beställning på ett mord, som sedan skulle utföras av någon annan, oftast av en ung man längre ner i hierarkin i ett kriminellt nätverk. Av materialet vi har efter Encrochat kan vi se att mer än vartannat mord är ett beställningsmord, säger Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseenheten vid Noa, i ett pressmeddelande.

I Sverige pågick polisens underrättelsearbete under några månader innan det blev känt att Encrochat hade hackats. Polisens bedömning är att man under operationsperioden kunde förhindra omkring 15 grova våldsbrott, bland annat genom att polisen med hjälp av informationen i chattarna på olika sätt kunde stoppa mordplaner.

Inledningsvis kunde svensk polis enbart använda uppgifterna i underrättelsesyfte, men nu pågår ett intensivt utredningsarbete.

– Hittills är mer än 100 personer anhållna eller häktade med det här materialet som bevisning. Parallellt med det arbetar vi med att kartlägga och analysera aktörer, nätverk och dess modus. Därutöver kartlägger vi var de kriminella aktörerna nu sköter sin kommunikation, säger Emil Eisersjö.

Förutom mord, planerade mord och mordförsök har många personer gripits för narkotikasmuggling.

Några fall där avlyssningen av Encrochat spelat roll:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!