Två män dömda för penningtvätt på grund av avlyssningen av encrochat

I början av maj greps två män utanför en Willysbutik i Frölunda. De två männen befann sig i en bil tillsammans med 100 000 euro i två plastpåsar. Anledningen till att de två männen greps var att svensk polis fått ta del av material från den franska polisens avlyssning av det krypterade kommunikationsnätverket Encrochat. De gripna var en 37-årig man från Göteborg och en 35-årig man från Malmö.

Vid husrannsakan i en lägenhet i Högsbo som tillhör göteborgaren påträffades ytterligare pengar, 101 500 euro, 680 000 svenska kronor, 5 700 US dollar och 155 000 norska kronor. I den skånske mannens lägenhet i Skåne där polisen också gjorde husrannsakan påträffades 265 000 kronor och 185 000 euro.  Total motsvarade de funna sedlarna 4,1 miljoner kronor.De två männen anses ha sysslade med omfattande narkotikaaffärer med lägenheten i Högsbo som distributionscentral. På en annan plats hittades 82 gram högoktanigt kokain. Även denna plats hade en viss anknytning till de två männen.

De två männen åtalades för narkotikabrott och penningtvätt. De erkände penningtvätt men förnekade narkotikabrott. Tingsrätten frikände de två männen vad det gällde narkotikabrott trots att det fanns en mängd saker som tydde på att de hade ägnat sig åt omfattande knarkhandel. Bland annat dna på en påse med narkotika, avlyssnade sälj- och köpkonversationer i mobilen, ett holländsk simkort, rejäla insättningar på personkonton, konfiskerade sedelräknare och vakuumförpackare. Dessutom har de två männen dömts för brott vid tidigare tillfällen. Tingsrätten menade att grovt narkotikabrott inte kunde bevisas då ingen större mängd narkotika hittats. Ärligt sagt förefaller det mer än korkat av tingsrätten.

Männen fälldes enbart för penningtvätt och fick villkorliga straff, vilket i sin tur innebar att de 4,1 miljonerna inte kunde förverkas. Istället togs pengarna i förvar enligt stöldgodslagen vilket innebär att männen inom sex månader måste kunna bevisa att de fått dem på laglig väg.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!