Många grova brott lösta på grund av hackat kommunikationsnätverk

Kommunikationsnätverket Encrochat knäcktes av den franska polisen för knappt ett år sen. Under månader kunde de sedan avlyssna kriminella kommunikation. Det hela har lett till tusentals gripanden i hela Europa och cirka 100 gripanden i Sverige.

I Sverige har flera smugglingsärenden, mord och mordförsök kunnat lösas med hjälp av encochat-avlyssningen. Det har varit en betydligt mer effektiv polisinsats än den svenska polisens insatser mot den organiserade brottsligheten som i allmänhet inte haft nån effekt alls. Här är en del av de gripanden, häktningar, åtal och domar som skett med hjälp avlyssningen av encrochat:

Göteborg

Ett antal personer dömda till fängelse för grovt narkotikabrott.

Tre män och en kvinna står för tillfället inför rätta i en härva rörande amfetaminsmuggling, kokainaffärer och innehav av illegala skjutvapen.

Fjorton män från Jobe-falangen (A-falangen) har häktats för inblandning i dödskjutningen av en 33-årig man från Kastratifalangen (B-falangen) i Gamlestaden. Ytterligare en person jagas i utlandet.

2 män dömda för penningtvätt.

Helsingborg

Tre män i en albansk gruppering utreds för att ha smugglat in större mängder narkotika.

Järfälla

En före detta Securitas-väktare och tre andra män misstänks för försök till mord på en man i 20-årsåldern.

Malmö/Ängelholm/Hässleholm

Sex män misstänks ha letat upp och planerat mörda tre fiender som försökt hålla sig undan.

Malmö

Tre män gripna för mord i London.

Sollentuna

En medlem i Bandidos MC och ytterligare en man utreds för synnerligen grovt narkotikabrott.

Sollentuna/Hofors/Karlstad

En tidigare säkerhetschef inom ett företag på Arlanda flygplats åtalades nyligen för att ha förvarat och levererat stora mängder amfetamin till olika återförsäljare inom den undre världen.

Staffanstorp

En före detta ordningsvakt och tre andra män misstänks för delaktighet i omfattande hantering av sprängämnen, illegala vapen och narkotika.

Stockholm

Tre män misstänkta för kidnappning av rap-artist

Södertälje

Två ledande medlemmar i Södertäljenätverket har nyligen dömts till drygt två års fängelse för grovt vapenbrott. Ytterligare en medlem sitter häktad för grova narkotikabrott.

Vallentuna

Fem personer häktade för grovt narkotikabrott

Vårby

Tolv män i ett lokalt kriminellt nätverk har häktats och ytterligare personer anhållits i sin frånvaro. Misstankarna gäller ett mord i Kungens kurva i början av året, ytterligare planerade mord, en kidnappning och en mängd fall av utpressning, grova narkotikabrott och vapenbrott.

Örebro

Två narkotikabrottslingar misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott och stämpling till mord.

Totalt beräknas 800 svenska kriminella ha använt Encrochat och många av dem finns med i avlyssningsmaterialet från Encrochat. Cirka 100 personer har redan gripits.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!