Cannabishus

Bolaget Ekolution gör isolering och annat byggmaterial av hampa (Cannabis sativa), dvs samma växt som också används för tillverkning av hasch och marijuana. Den hampa som används för tillverkning av byggmaterial är så kallad industrihampa, en variant med låga halter av framförallt THC. Det finns redan flera experimenthus byggda hampmaterial men någon industrimässig produktion av hamphus finns inte.

Hampa har odlats för industriändamål mycket länge. Historiskt har det främst används för tillverkning av grova textilier för användning till segel och liknande saker. Men det användes även till kläder. När jag vara barn var snören och rep av hampa den allra vanligaste typen av snören och rep. På den tiden innehöll industrihampan sådana nivåer av THC att det gick att använda som narkotika. Därför förbjöds odling av hampa i Sverige år 1972. Vid denna tid hade plastmaterial börjat ersätta hampa i snören och rep. Odlingen i Sverige av hampa för användning till snören, rep och annat hade dock i huvudsak upphört redan i början av 1900-talet. I USA förbjöds hampaodling i praktiken redan år 1937 efter att oljeindustrin drivit fram så höga skatter på hampa så att produkter av hampa inte skulle kunna konkurrera med fossilolja.

Sen 2003 har odling av hampa återigen varit tillåten i Sverige men bara hampa med låg halt av THC får odlas. Denna hampa kallas industrihampa. Det förekommer också odling på mindre arealer. Industrihampa används idag främst till snören, rep, papper, textilier, hampfrön (fågelmat etc), hampolja, CBD-olja, biobränsle, isolering, hampbetong, strö i djurstallar och plastarmering i bilindustrin, bioplast och biokompositmaterial. CBD-olja är bas för tillverkning av medicinska cannabisprodukter.

I Sverige finns en förening som verkar för att användningen och odlingen av hampa ska öka, Industrihampaföreningen. Företaget Ekolution som tillverkar byggmaterial av hampa verkar dock inte vara medlem i denna förening. Bland medlemmarna i föreningen finns Österlen Hampa, Hampaprodukter, Mossagården, House of Hemp, Hampvaruhuset och Repslagaremuseet.

Hampa anses vara ett klimatvänligt material och användning av hampa samt produkter av hampa kan ersätta många produkter som idag tillverkas av fossil olja.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!