Gängland Borås – Hässleholmen och Norrby

I Borås uppstod för cirka 10-15 år sen två tydliga kriminella nätverk. Ett nätverk med bas i Hässleholmen och Hulta i östra Borås och ett annat med bas i Norrby och Kristineberg som både är västra Borås och centrala Borås. Detta då det ligger på andra sidan järnvägsstationen i förhållande till centrum. På senare anser polisen att de kriminella nätverken delats upp i flera så att det finns 2 kriminella nätverk med bas i Hulta och Hässleholmen och fyra med bas i Norrby och Kristineberg.

I det kriminella nätverket på Hässleholmen/Hulta var en man vid namn Sluara Jamal Fatah under flera år en ledande person. Han har genom åren dömts för flera grova brott. Bredvid honom har det funnits två bröder, Adnan Klica och Armin Klica, med framträdande roller. Båda två är dömda för flera brott. Ytterligare en ledande person i nätverket har varit Darod Ahmed. Har är dömd 18 gånger för olika brott.

Nätverket i Norrby och Kristineberg är lösare i sin struktur än gänget i Hässleholmen. En person som anses ha haft en ledande ställning är Karwan Kamali som förekommer under 39 avsnitt i belastningsregistret. Huvudsakligen handlar det dock om olovliga körningar och andra trafikbrott men några grövre brott som grovt vapenbrott, olaga hot och narkotikasmuggling förekommer i några få fall.

I november 2020 dömdes han till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Andra ledande personer i nätverket är en 40-årig vän till Kamali vid namn Kamran Alawinya, en 26-årig släkting till Kamali, en ung 20-årig man och en 26-årig man. Ibland beskrivs läget i Norrby som att det finns 4 olika kriminella nätverk i området.

Konflikt

År 2013 uppstod en konflikt mellan de två ursprungliga grupperingarna som lett till en lång rad våldsdåd. Det började med att  en ung boråsare dog hösten 2013 under oklara omständigheter. Han hade enligt uppgifter i Borås Tidning (BT) en central roll i Borås undre värld och hans död skapade oro.

I augusti 2014 fick polisen larm om skottlossning utanför en verkstad på Evedalsgatan i Norrby. Poliserna som ryckte ut grep sju personer i närheten av den aktuella verkstaden. Bland dem fanns det personer med band till de grupperingar som är inblandade i konflikten. Endast en person av de gripna dömdes, för brott mot knivlagen.

I början av 2015 höggs en man ner utanför en pizzeria vid Fristadsvägen i Sjöbo, norra Borås. En person i 25-årsåldern åtalades för det mordförsöket men frikändes.

Problem för polisen

Polisen och åklagare har haft svårt att få till ordentliga åtal och fällande domar då ingen, varken offer eller förövare säger något i förhör. Det gäller inte bara knivdådet på Fristadsvägen utan alla brott som har med den aktuella konflikten att göra. I februari 2015 blev en 20-åring, skjuten i båda benen vid en skjutning i Norrby. Det verkar faktiskt inte som om han haft eller har någon koppling till kriminella nätverk och gäng men dådet anses av polisen ha en koppling till gängkonflikten.

Den 3 mars mördades en 25-åring, Adam Lawanski, på Solvarvsgatan i Hässleholmen. Flera personer hördes som misstänkta i ärendet men ingen åtalades. Två av de som misstänktes för inblandning i mordet åtalades senare för penningtvätt då 130 000 kronor hittades hemma hos dem vid husrannsakan.

En 25-årig man misshandlades i Norrby i början av mars 2015 och det är också en händelse som anses kopplad till konflikten.

Tre män i en bil som kan kopplas till ett av de aktuella nätverken greps för grovt vapenbrott och förberedelse till grov misshandel i mitten av mars 2015.

Angrepp mot polisen

Den 1 juni 2015 öppnade två personer eld mot polisstationen i Borås. Avsikten vara skjuta ihjäl en ledande person från grupperingen på Norrby, Karwan Kamali, som befann sig i polisstationen reception. Två personer åtalades för skottlossningen. En av de åtalade var Sluara Jamal Fatah som anses vara ledande i nätverket i Hässleholmen men han frikändes i tingsrätten för mordförsök. Han fick dock 1 månads fängelse för ett antal mindre brott. Den andre åtalade, Adnan Klica, frikändes helt.

En handgranat som exploderade på Distansgatan i Hässleholmen den 11 september 2015 har sannolikt också en koppling till konflikten liksom en skottlossning i Norrby den 7 augusti 2015.

Vid en skottlossning på Hässleholmen den 7 oktober 2015  skottskadades två män i 20-25-årsåldern som är kända av polisen sen tidigare. De är bröder och polisen uppgav då att de inte hade någon koppling till den kriminella konflikten.

Centrala Borås

Två män, varav i alla fall en anses var kopplad till gängkonflikterna i Borås, sköts den 5 maj någonstans i Borås. De skottskadades men uppsökte själva sjukhus. De var då 18 respektive 21 år gamla. En av dem var vid tillfället åtalad för ett mycket uppmärksammat dåd.

Den 13 augusti 2016 inträffade två gängkopplade skjutningar i centrala Borås. Det hela rubricerades som mordförsök och den som utsattes för mordförsök var Ziad El-Hassan som mördades den 3 november 2020. Han var kopplad till det kriminella nätverket i Norrby. En person vid namn Ilber Ilseni dömdes i tingsrätten till fängelse i 10 år för mordförsöket 2016 men han frikändes helt i hovrätten. Ytterligare tre personer var misstänkta under utredningens gång men ingen åtalades.

Hässleholmen

Den 22 mars 2017 mördades Suad Skrijelj i en trappuppgång i Hässleholmen. Ytterligare två personer, Shahab Shahdadzaei och Ahmed Omar Salm, skadades svårt. Den förstnämnde har tidigare varit misstänkt för inblandning i mordet på Adam Lawanski. Ahmed Omar Salm åtalades 2016 för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp i samband med att en polis blev knivhuggen i Hässleholmen, Borås.

Det är lite osäkert om detta dåd har någon koppling till den kriminella konflikten men vid upploppet i Hässleholmen var Adnan Klica närvarande. Klica var misstänkt för brott men åtalades aldrig. En som däremot åtalades för våldsamt upplopp var Adel Alakraa. Han var mantalsskriven på samma adress som Armin Klica, bror till Adnan Klica.

För mordet på Suad Skrijelj dömdes Farhang Ezzati i tingsrätten till livstids fängelse medan Michael Altun och Sharam Karim dömdes till 12 års fängelse för mordförsök. I hovrätten fick även de två senare livstids fängelse för medhjälp till mord och mordförsök. I tingsrätten dömdes ytterligare en person till 4 månaders fängelse.

Skottlossningar

Den 4 juli 2020 var det skottlossning både i Norrby och Hässleholmen. För händelsen i Norrby åtalades 6 personer tillhörande nätverket i Hässleholmen, M@h@muud Ahm*d, H@ss@n Yous*f B@sh#r, Ism@#l El Mouss@ou#, Joseph H@mzo, Om#d Qhorb@ni och Ahmed Omar Salm, för olaga hot. Samtliga frikändes i tingsrätten:

Sex personer åtalades för grovt olaga hot och grovt vapenbrott – i det senare fallet som medgärningsmän eller medhjälp.

Men i samband med huvudförhandlingen släpptes samtliga, och i dag kom en dom där samtliga friades.

”Sammantaget finner tingsrätten inte styrkt att det uttalade syftet med färden till Norrby varit att hota angivna målsägande, i vart fall inte på sådant sätt som krävs för att ansvar ska kunna utkrävas jämlikt 4 kap brottsbalken. Inte heller finner tingsrätten styrkt att de tilltalade haft kännedom om att något vapen medfördes eller att något tillståndspliktigt vapen de facto medförts. Åtalet ska därför i sin helhet ogillas”, skriver Borås tingsrätt i sin dom.

Dessutom har ytterligare en man, en 24-åring, varit häktad i sin frånvaro och efterlyst för själva skjutningen.

För skjutningen i Hässleholmen som ägde rum efter skjutningen i Norrby åtalades en 20-åring och en 26-åring. De är nära släkt med Karwan Kamali och tillhörande det ursprungliga Norrbynätverket. Skjutningen var sannolikt en hämndaktion. Båda frikändes i tingsrätten. 20-åringen dömdes så sent som i tisdags för penningtvätt och narkotikabrott och samtidigt dömdes 26-åringen för medhjälp till grovt olaga hot.

Mordplaner

I slutet av sommaren 2021 dömdes flera personer för inblandning i en mordplan mot en ledare inom Norrby/Kristinebergs-nätverket. Planeringen av mordet pågick under flera dagar och innefattade flera personers medverkan, encrochat-telefoner, skjutvapen, GPS-spårsändare med mera användes.

I oktober 2021 påträffade polisen en stor vapengömma vid ett tillslag på Norrby efter en biljakt. En 47-årig man som körde bilen greps och häktades som misstänkt. Även i bilen hittades vapen. Mannen har tidigare bland annat avtjänat 6,5 års fängelse för grov narkotikasmuggling. Senare greps också två tonåringar, 18 respektive 17 år gamla, som misstänkta i samma ärende.

Splittring

De två ursprungliga kriminella nätverken i Borås har splittrats och det har uppstått fler nätverk. Enligt polisen finns det numera 6 kriminella nätverk i staden. Fyra av nätverken hör hemma i Norrby och Kristineberg. De är alla släktbaserade nätverk i grunden. Ett av nätverk är sannolikt det nätverk som kan kopplas till kriminella personer i släkten Fakhro.

De två grupperingarna som finns i Hässleholmen och Hulta ligger i nuläget i en våldsam konflikt med varandra. Dessa två nätverk kallas av polisen för Hässle 1 och Hässle 2.  Många av våldsdåden i staden kan hänföras till att konflikten alltjämt pågår. Splittringen uppstod på allvar i samband med mordförsöket på Hassan Alakraa i september 2020. Han blev skjuten i benet och är nu en av ledarna för Hässle 2.

Flera av de ledande personerna i Hässle 1, Bestoun Ahmadpour, Mergim Hoti, Bashkim Muzaqi, Behar Muzaqi, Ilir Muzaqi och Omid Qhorban, åtalades i november 2022 för grova narkotikabrott med mera. En annan av dem, Riad Avdija, dömdes en vecka innan åtalet mot de andra till fängelse i tre år och sex månader för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Uppdaterat 2021-11-21, 2022-07-18, 2022-11-24.

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!