Gängland Stockholm – Jordbro

Enligt polisen fanns det år  2020 cirka 25 personer kopplade till ett kriminellt nätverk i Jordbro (Haninge kommun) som kallas för Zeronätverket av polisen. De äldsta medlemmarna ska vara födda på 1980-talet, men flertalet är enligt Aftonbladet födda på andra hälften av 90-talet eller senare.

Många av de unga männen i nätverket har sedan unga år varit föremål för sociala insatser och en del har sedan tidiga tonåren stoppats iklädda skyddsvästar och langande narkotika. Flera av de unga männen som polisen kopplar till nätverket har också misstänkts för inblandning i olika mord.

Den 17 januari i år sköts en ung man, Said Nuur, ihjäl i Jordbro. Om han på något sätt var kopplad till Zeronätverket är oklart. Han hade själv dömts för grov misshandel, misshandel och övergrepp vid tidigare tillfällen, både 2016 och 2018. I ett av fallen ihop mer flera nära släktingar.

Under det senaste året har det dessutom varit fler våldsdåd i Jordbro. 26 december 2019 sköts en person men överlevde28 juli sprängdes en balkong i luften och 14 augusti 2020 var det skottlossning i ett garage för att nämna några av dem. Om de har koppling till kriminella nätverk och gäng är dock oklart,

En man som polisen kopplar till både Zeronätverket och Dödspatrullen i Rinkeby satt exempelvis häktad för ett mord på nyårsafton i Spånga, där en man med koppling till det kriminella nätverket Shottaz blev skjuten. Det mordet har med den våldsamma konflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen att göra men alla misstankar är numera avskrivna då åklagaren bedömt att de inte kommer längre i utredningen.

En man som kopplas till Zeronätverket begärdes i slutet av sommaren 2020 häktad misstänkt för mord på en ung man i Nynäshamn, men där ansåg inte tingsrätten att det fanns tillräckliga skäl att häkta honom. Kanske handlar det om mordet på Alfusainey Jobarteh. Det mordet har dessutom en koppling till mordet på Tony Lysandrides på T-centralen den 20 februari 2020 och en av de som begärdes häktade för mordet i Nynäshamn är släkt med med den mördade på T-centralen.

Några av de utpekade medlemmarna i Zeronätverket kopplas enligt Aftonbladet även till Bredängsnätverket.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!