Så kom då dödligheten i covid-19 lite närmare

Sven Wollter, har dött i sviterna av covid-19. Det är så vitt jag vet den första människa jag träffat någon gång i mitt liv som dött av covid-19. En bekant, kd-politikern Roland Utbult, var dock allvarligt sjuk och inte långt från döden. Men han överlevde. Mamman till en granne där vi har vår sommarstuga har dött i covid-19 men henne hade vi aldrig träffat så det är inte riktigt samma sak.

Äldre släktingar har naturligtvis dött,. Min mormor, min farfar, min farmor, min mammas kusin, min pappa (Wollter var född ett år senare än han), min frus morfar, och min frus mormor. Men förutom min pappas död så handlade det om gamla människor och jag var fortfarande så pass ung att döden inte kom ett dugg närmare. Min pappas död tog däremot hårt på mig trots att vi inte stod varandra speciellt nära. Hans död var svårare än jag hade förväntat mig.

Jag träffade Sven Wollter när jag var ung. Detta då en av hans döttrar, Stina Wollter, gick i samma klass som en av min bröder under ett eller två år. Hennes storasyster Ylva Wollter umgicks med samma vänner och de kom ibland hem till mig i min lägenhet i Haga. Ylva Wollter blev jag vän med på grund av att hon en kort tid hade min bror som pojkvän. Det ledde till att jag en eller ett par gånger följde med till deras hem i Landala. Där träffade jag Sven Wollter. Ylva var den första människa jag stött som var sjuk i anorexia och hon såg ut på samma sätt som Greta Thunberg. Dessutom hade hon diabetes. Dessa två sjukdomar är en mycket dålig kombination. När Ylva flyttade hemifrån fick hon en lägenhet inte långt från den villa dit jag då flyttat. Det gjorde att vi hade en viss kontakt under några av åren innan hon gick bort men inte de sista åren för då bodde hon, om jag kommer ihåg rätt, inte längre där och jag hade småbarn.

Min fru var också en tid förskollärare på den förskola och den avdelning där Sven Wollters och Viveka Seldahls son gick så hon hade under den tiden kontakt med dem båda. När Sven Wolter nu har dött innebär det därför på flera sätt att döden i covid-19 kommit närmare.

Sen har jag naturligtvis samma relation till Sven Wollter som alla andra svenskar. Han var en folkkär och omtyckt skådespelare och jag har som alla andra sett honom i en mängd TV-serier och filmer. Hans politiska åsikter med stöd till ett stalinistiskt parti imponerade dock inte.

Samma dag som nyheten om Sven Wollters död spreds i media så skrevs det också om att kulturskribenten, litteraturkritikern och författaren Tomas Forser dött. Han dog dock inte av covid-19 utan av cancer. Min fru var, innan jag och hon träffades, dagmamma åt hans barn i hans dåvarande äktenskap. Så hon var lite bekant med honom och vi var båda bekanta med hans fru sen hon ingick i dansgruppen Rubicon för länge sen. En av Forsers bästa vänner bor dessutom granne med mig och vad jag förstår var Forser regelbundet på besök där.

Två dödsfall som innebar att döden kom lite närmare. Inga människor jag var vän med men personer som inte befann sig så långt från mig rent bekantskapsmässigt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!