Många svenskars dricksvatten innehåller för höga halter av PFAS

På flera platser i Sverige innehåller dricksvattnet halter av miljögifterna PFAS som kraftigt överskrider EU:s nya gränsvärde. Det visar Naturskyddsföreningens nya undersökning där data från vattenverk på 42 platser runt om i Sverige har samlats in. Halterna riskerar att skada människors hälsa. Nu kräver miljöorganisationen att Sverige inför ett totalförbud mot PFAS.

– Resultatet är uppseendeväckande. Det är oacceptabelt att det fortfarande är tillåtet att släppa ut miljögifter som förorenar vårt dricksvatten och riskerar att skada människors hälsa, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen har samlat in data från omkring 250 analysrapporter från vattenverk på 42 platser i Sverige och undersökt förekomsten av de extremt svårnedbrytbara miljögifterna PFAS. På 16 av dem finns en eller flera dricksvattentäkter där halterna av PFAS är så höga att de överskrider EU:s livsmedelsmyndighets (EFSA) nya gränsvärde. Det innebär att över två miljoner människor inte kan dricka sitt dagliga behov av vatten utan att riskera negativa hälsoeffekter.

– Vår undersökning visar bara toppen av ett isberg. Den största delen PFAS vi får i oss kommer från mat och luften vi andas, bara en mindre del kommer från vattnet. Om vi överskrider gränsvärdet bara genom att dricka vattnet så ger det en fingervisning om att vi sannolikt har betydligt större mängder PFAS i våra kroppar, säger Karin Lexén.

Gränsvärdet anger hur mycket PFAS som är säkert för en människa att få i sig totalt från mat, vatten och luft. Det sänktes i september i år då ny forskning visat att hälsoriskerna ökar vid lägre halter än man tidigare trott. Det nya gränsvärdet har ännu inte implementerats av Livsmedelsverket – men när det görs kommer minst 25 av 40 undersökta platser att behöva åtgärda en eller flera dricksvattentäkter.

– PFAS måste helt förbjudas i Sverige. Och Livsmedelsverket måste omgående sänka sina åtgärdsgränser för PFAS i dricksvatten i enlighet med den senaste forskningen, för att säkerställa att människor får det skydd mot miljögifter som de har rätt till, säger Karin Lexén.

Ett förbud är dock ganska verkninglöst på kort sikt eftersom utsläppen av PFAS i huvudsak är gamla och främst kommer från militära flygplatser. Huvuddelen av utsläppen härstammar från användning av brandskum vid flygplatser. Det är dock från såna som större delen av utsläppen kommit men sen 2008 är just det ämne (PFOS) som användes i brandskum förbjudet. Men det finns även andra källor då PFAS används för sina vatten- och smutsavvisande egenskaper och finns i allt från funktionskläder, stekpannor och smink till matförpackningar, möbeltyg

Nästan alla kommuner med höga halter av PFAS ligger invid eller har tidigare eller fortfarande existerande militära flygplatser och flygplatser i närheten av vattentäkter, exempelvis Halmstad, Gävle och Ockelbo, Sundsvall, Jönköping, Uppsala, Karlskrona, Ljungby, Västerås, Båstad (Ängelholms flygplats), Östhammar, Östersund och Bräcke, Södertälje, Eskilstuna och Strängnäs, Gotland, Norrköping, Lidköping, Hjo (Karlsborgs flygplats), Linköping, Skövde och Karlstad. En annan kommun med känt höga halter i dricksvattnet är Ronneby som också har ett gammalt militärflygfält. De verkar dock enligt Naturskyddsföreningen undersökning ha minskat halterna av PFAS i vattnet. Det är dessutom i stort sett bara kommuner som haft militära flygfält som Naturskyddsföreningen undersökt.

Vilket vattenverk i västra Skåne som Naturskyddsföreningen menar med västra Skåne verkar oklart för det finns flera. Ringsjön i vars närhet flygplatser legat, Vombsjön och Bulltofta (har också haft en flygplats i närheten).  De flesta kommuner i västra Skåne har vatten som består av en blandning av ringsjövatten (ursprungligen från Bolmen i Småland som ligger nära det gamla militära flygfältet i Ljungby) och vatten från Vombsjön. Malmö har också Bulltoftavatten.

Observer samtidigt att samtliga vattenverk ligger under Livsmedelsverkets råd om PFAS-halter.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!