Kan vanliga förkylningar ge antikroppar mot covid-19?

En studie av barn i Storbritannien har visat att barn ofta har antikroppar mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19, utan att ha haft sjukdomen. Forskarna anser att detta beror på att de haft många förkylningar orsakade av andra coronavirus vilket lett till en viss immunitet även mot sars-cov-2.  Studien har publicerats i tidskriften Science.

Många vanliga förkylningar orsakas av coronavirus och barn är oftare förkylda än vuxna:

Det finns flera olika coronavirus (andra än sars-cov-2) som ger vanliga förkylningar. Barn får i allmänhet mycket fler förkylningar än vuxna, inte sällan orsakade av ”förkylnings-coronavirus”. Detta kan vara en anledning till att barn ofta verkar få en korsimmunitet mot sars-cov2

I stort sett samtliga analyserade blodprover hade antikroppar mot coronavirus, men bland barn i åldersgruppen 6–16 år var det betydligt vanligare att de också fanns antikroppar mot en del av spikeproteinet hos sars-cov-2. Orsaken till det tror forskarna är att barn i förskoleåldern ofta exponeras för vanliga förkylningar. Varje gång triggas immunförsvaret att bygga upp ett skydd, som dock är övergående.

Studien omfattar dock bara 300 barn och kan därför inte användas som ett bevis på att många förkylningar ger ett skydd för covid-19. Men det låter ganska plausibelt då barn ju sällan blir allavrligt sjuka i covid-19.

Om det är faktiskt visar sig vara så att vanliga förkylningar kan ge ett skydd mot covid-19 kan det förklara varför Göteborg inte alls haft så många dödsfall som Stockholm trots en i stort sett lika stor smittspridning. Överdödligheten i Göteborg i våras var på samma nivå som vid en vanlig säsongsinfluensa och inte alls så hög som i Stockholm. Göteborgare har ju fler förkylningar än andra svenskar på grund av vårt ruttna gråa klimat med fukt, blåst, regn och kyla. För en gångs skull kanske vårt skitväder är nåt bra.

Samtidigt så varar den immunitet som konstaterats hos barnen inte så länge vilket betyder att vi i så fall måste få lite förkylningar med viss regelbundenhet för att klara oss bättre mot covid-19. Men det skulle på samma gång innebär att fler fick covid-19 och att fler kanske dog. Men det skulle också funka genom regelbundna vaccinationer.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!