Partihallarna i Göteborg, mhallami och polisens klanrapport

I samband med att innehållet i polisen så kallade klanrapport läckte ut hävdade polisen i Göteborg att stadens partihallar var ett centrum för kriminalitet. Men det verkar i stort sett vara ett påstående som saknar substans.

Visserligen är Partihallarna i Göteborg är ett nedgånget industriområde på fel sida av spåren i Olskroken. Vägarna dit är knepiga och området är omgivet av vatten, spår, ödeområden, rivna fastigheter, motorvägar och trafikleder. Det är ett område i behov av upprustning och bättre kontakter med stadsdelarna omkring. Men om vi ska döma av de företag som finns där så är det allt anat än ett centrum för organiserad brottslighet. De företag jag kunnat lokalisera dit är följande:

Axfood Snabbgross AB (Ax:son Johnsson), Sibell i Partihallarna AB (Larsson), Sibell i Göteborg AB (Larsson), Munkeröds Floristutbildning i Partihallarna AB (Minborg), Svenska Blomdistribution Blomsam AB (Hukra Holding BV, Månsson), Partihallarnas Konfektyr AB (Makdesi), Grandiflora HB (Rashidi), Expo Cake i Göteborg AB (Högfors), Frukthallen i Göteborg ek.för. (Rutgersson, Lif och Johansson), Grönsakshallen i Göteborg ek.för. (Khodr/Kavak), Glädje Grön i Hallarna AB (Saleh/Mahra), Piba AB (Carlryd/Björksiöö), Blomster D HB (Ivkovic/Dahlqvist), Turk Food Sweden AB (Duman), Kurdiska Föreningen i Göteborg, FSL Food AB (Khodr) och Noax Fastighets AB (Johansson).

Mhallami (mardelli) är en befolkningsgrupp med ursprung i Turkiet, Syrien, Irak och Libanon. De har en tradition av stark familjesammanhållning och giften inom gruppen. Släkterna håller också ihop mer än vad som kanske är brukligt i Sverige.

Kända namn som finns i mhallamisläkter är bland annat Simmo (Samo, Simmou, Semmo), Ali Khan (Alikhan), Fakhro, Khodr (Khoder), Fattah (Abdul Fattah, Abdulfattah), Omeirat (Omayrat), El Zein (Zein, Al Zein), Ez Eddine (Ezeddine), Atriss, Charr, Miri (Mery), Moussa (Mousa), Omari, Osman, Ramadan, Rammu (Rammo, Remmo), Saado (Saidoo), Sha‘bu, Sharif, Shaykhmusa (Cheikhmouss) och Siyala. Många av efternamnen förekommer också bland syrianer och assyrier som kommer från samma område i Turkiet/Syrien/Irak liksom bland arabiska familjer. En del är vanliga arabiska namn och andra förekommer bland perser. Det betyder att alla som bär namnen inte måste vara släkt med varandra. Inte ens om de är mhallami. Idag bor cirka 1/3 av alla mhallami i Tyskland, Nederländerna, Danmark och Sverige, 1/3 i Libanon och 1/3 i Turkiet.

En del av de nämnda släkterna har dock i Sverige såväl som i Tyskland och Libanon kopplingar till organiserad brottslighet. I Tyskland brukar Miri, Al Zein och Remmo nämnas och i Sverige framförallt Ali Khan men även Zein, El Zein och Fakhro. Den sistnämnda familjen dock främst i Skåne. De olika mhallamifamiljerna bor främst i Göteborg och Malmö, men även småorter runt dessa städer och i Jönköping. I de allra flesta mhallamisläkter och familjer finns det inga brottslingar alls och de ingår inte i eller utgör inte några kriminella nätverk.

Polisens klanrapport pekar i stort sett ut familjer ur två befolkningsgrupper, mhallami och syrianer/assyrier, som kriminella. En majoritet av de familjer som pekas ut och finns i Göteborg påstås ha verksamhet i partihallarna men bara två de familjer jag kunnat hitta som ägare till företag i partihallarna har mhallamibakgrund. Det är familjerna Khodr och Kavak. Sannolikt har nån gren av släkten Simmo också verksamhet. Släkten Ali Khan där flera familjer och släktmedlemmar kan kopplas till organiserad brottslighet hade tidigare en lokal i området. GP:s genomgång av de i klanrapporten utpekade familjerna/släkterna visar också en mycket begränsad koppling till brottslighet förutom i två fall. Att då kalla dessa familjer för kriminella klaner är helt enkelt orimligt och faktiskt rasistiskt. Det är att agera likadant mot dem som det svenska samhället en gång agerade mot romer och resande.

I Sverige sysslar många annars med bilhandel, frukt- och grönsakshandel, livsmedelshandel eller restaurangverksamhet. I Göteborg gäller det många av de mhallamifamiljer som finns representerade i staden men inte alla. Andra mhallamifamiljer lever som vilka svenskar som helst. Jobbar på Volvo och i vården, är utbildade till jurister, läkare och annat. Men här ska vi titta på de som har företag inom branscher som har koppling till partihallarna. Det är få av dem som är dömda för brott. Exakt vilka familjer med koppling till Göteborgsområdet som är nämnda i polisens klanrapport förutom Ali Khan, Khalil, Babyigit och Ez-Eddine (Ezeddine) är inte känt för mig.

Men faktum är att polisen utpekande av hela släkter som kriminella inte är rimligt utan de utpekade familjerna är i huvudsak småföretagarfamiljer. Av de i denna artikel nämnda personerna har i stort sett ingen någon koppling till brottslighet. Inte heller finns det mer än nån enstaka som dömts för brott.

Ayman Abdulfattah äger livsmedelsgrossisten Simmo World Food AB med lager i Kallebäck i Göteborg. Bolaget har omkring 30 anställda och är specialist på mat från Mellanöstern och Turkiet. I styrelsen för bolaget sitter Ayman Abdulfattah som ordinarie ledamot och Hussein Simmo som suppleant. År 2008 anklagades företaget för att utnyttja människor från andra länder utan arbetstillstånd som billig arbetskraft:

En matgrossist i Göteborg utnyttjar flyktingar utan uppehållstillstånd. Deras lön: 15 till 40 kronor per timme.

Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

– Det stämmer inte, säger inköpschefen på Simmo World Food.

Enligt programmet, som sändes i går, ska det handla om ett tiotal flyktingar från Afrika som jobbar svart för grossistföretaget Simmo World Food till skamligt låga löner.

En del har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Andra väntar fortfarande på svar. De jobbar i företagets lager och tjänar som minst 15 kronor per timme.

Uppgifterna kommer från anställda på företaget som Janne Josefsson pratat med. De vill vara anonyma för att inte hamna i konflikt med företaget.

– De vågar inte säga något negativt om företaget för då kan de få sparken. Och visar de sig ute öppet riskerar de att utvisas direkt, säger Janne Josefsson i inslaget.

Simmo World Food distribuerar varor till livsmedelsbutiker och restauranger i hela landet, bland annat Ica-butiker. Grossistföretaget omsatte för ett par år sedan 56 miljoner kronor 2006 enligt Uppdrag granskning.

Ibrahim Simmo och Mohammad Simmo äger för sin del Simmos Pizzeria AB i Angereds centrum.

Bröderna Omar Simmo och Hamza Simmo sitter för sin del i styrelsen för grossistföretaget Orientfood Göteborg AB som har samma inriktning som Simmo World Food AB. Formell ägare av företaget är en annan bror, Ibrahim Simmo. Ibrahim Simmo är också formell ägare av Angereds Saluhall KB. Omar Simmos fru stavar sitt namn Doha Semmo. Omar Simmo är också styrelsemedlem i Nemo AB som han dessutom äger och styrelsemedlem och delägare i SHF Holding AB ihop med en annan bror, Mohamed Simmo som också är delägare. SHF Holding äger Angereds Fastighetsgrupp AB. Hamza, Ibrahim och Mohamed Simmo bor hemma hos föräldrarna.

Personer tillhörande släkten Simmo driver också två livsmedelsaffärer i Göteborg, Simmo Lågpris. En butik ligger i Hjällbo och en i Kortedala. 2014 hade bolaget bakom butikerna en konflikt med en av sina grossister, En man vid namn Sadik Simmo driver företaget Inhouse Online Gaming.

En man vid namn Faraj Semmo äger Semmo Group AB som tidigare drev en livsmedelsbutik i Angered nån stans. Idag är han istället engagerad i reseföretaget Hadj Omra Resor AB som ägs av Islamiska förbundet. Islamiska förbundet uppges av många ha en koppling till islamister och terrorism. Faraj Semmo har varit ordförande i Göteborgs unga muslimer (GUM) och senare styrelsemedlem i Göteborgs Moské.

En man vid namn Khodr Semmo äger för sin del bolaget bilfirman S-Bilselect AB i Kungälv. Han själv är styrelseledamot och hans fru Hasine Semmo är suppleant.

Mohammed Semmo är ägare av Snuslagret i Göteborg AB som handlar med tobak. I styrelsen sitter han själv och Sirage Simmo. Den senares fru/sambo heter Iman Semmo och är väl möjligtvis syster till Mohammed Semmo.

Ahmad Semmo är för sin del delägare i företaget Spat Consulting AB tillsammans med Samir Omeirat.

Samir Omeirat är för sin del en flitig företagare. Han är förutom att vara delägare i Spat Consulting AB också huvudägare i Götakonsulterna i Göteborg AB med Ahmad Ibrahim Mousa Saleem. Han verkar var gift med en syster till Samir Omeirat vid namn Adla Omeirat. De två nämnda männen utgör också styrelsen med Fatima Al-Zein som suppleant. Hon är fru till Samir Omeirat. Samir Omeirat äger också dator och telefonreparationsföretagen SAMAM Group AB och Gamlestadens mobilservice samt Scandinavia Recycle Part AB och bilhandelsföretaget Autogross i Göteborg AB där systern är styrelsesuppleant. Han är dessutom suppleant i styrelsen för M1 Transport AB I Kungälv. Ägare och ordinarie styrelseledamot i det bolaget är Randi Ali Aziz.

En man vid namn Said Omeirat som av allt att döma är bror till Samir Omeirat har bilfirman S Bilhandel med adress i Hjällbo. Hans fru skriver sig Manal Omayrat.

Omar Omeirat som bor i Hammarkullen har för sin del musikföretaget High Moon Records AB ihop med Ali Selim. Dessa två är ordinarie styrelseledamöter i bolaget och som suppleanter återfinns  Luiza Baichorova (sambo med Omar Omeirat) och Hanan Selim. Det senare verkar var en syster till Ali Selim och de bor tillsammans med fler syskon ihop med sin mamma. Ali Selim verkar också vara ägare till 2 Ess Bygg AB där hans syster också sitter i styrelsen som suppleant. Hon är också suppleant i styrelsen för My Car Göteborg AB där en äldre syster, Shirin Selim är ordinarie styrelseledamot och förmodligen formell ägare. Jag vill i detta sammanhang understryka att familjen Selim inte har någon koppling till klanrapporten.

F-SL Food AB är ett företag i Partihallarna i Göteborg som handlar med livsmedel, tobak och dryckesvaror. Ägare är Imad Hassan Khodr men styrelsemedlemmar är sönerna Mohammad Khodr och Walid Khodr. Mohammad Khodr är också styrelseledamot i fastighetsbolaget Grönsakshallen ek.för. tillsammans med Imad Hassan Khodr och Irfan Kavak medan Ziver Kavak, troligen bror till Irfan Kavak är suppleant. Familjerna Kavak och Khodr är också ägare till Grönsakshallen. Mohammed Khodrs fru heter Hanan Harb och Walid Khodrs fru stavar sitt namn Hasna Khodor. År 2008 figurerade företaget i samband med fusk med märkningen av kjryddor men då ägdes det inte av familjen Khodr:

Den oanmälda inspektionen gjordes hos livsmedelsgrossisten FSL Food AB i Partihallarna.
Företaget har genom åren fått anmärkningar vid flera tillfällen. Sedan 2005 är företaget förbjudet att förpacka livsmedel i lokalerna. Då krävde miljönämnden också omedelbar bättring vad gäller märkning av livsmedel och förvaring av kylvaror.

Men vid inspektionen den 1 oktober i år var förpackning av livsmedel ändå i full gång. Påsar med utgångsdatum 5 och 6 oktober i år slängdes och kryddblandningen hälldes över i plastburkar märkta 30 juni 2010. Dessutom hade de nya burkarna en innehållsförteckning som inte överensstämde med den som fanns på de ursprungliga påsarna.

Irfan Kavak äger också grönsaks- och fruktgrossisten Kavak & Co AB där han är ordinarie styrelseledamot och Ziver Kavak är suppleant. I alla fall Ziver Kavak är bosatt i Kungälv medan Irfan Zavak verkar vara bosatt i Drammen, Norge. Familjerna Kavak och Khodr är sannolikt släkt på något sätt.

En man vid namn Mohamad Kavak bedriver marknads- och torghandel i Kungälv.

I släkten Omari finns en lång rad företagare, Roy Omari bedriver en livsmedelshandel vid namn Andra Långgatan butik och deli AB (Roys Tobacco My Way, vilande bolag) och i styrelsen är Ahmad Omari (sannolikt en bror) som bor i Kungälv är suppleant.

Amina Omari i Kungälv har ett tekniskt konsulföretag och Hevin Omari som bor i Göteborg frisörsalongen Hevins i Kungälv, Sevin Omari driver ett skönhetsföretag och Jamsheid Omari i Borås en byggfirma.

Vanessa Omari är suppleant i styrelsen för SK Investment AB, SK International AB som är grossist i elartiklar, och bilfirman SK Wheels AB i Göteborg vilket alla är bolag som ägs av Sefer Stefan Kasumovic. De två verkar märkligt nog inte ha nån relation. I alla fall ingen officiell.

Abdullah Omari äger restaurangföretaget Orientköket Uddevalla AB och är ordinarie styrelseledamot. Suhat Uca från Gårdsten är suppleant. Salah Omari som väl troligen är bror till Abdullah Omari äger livsmedelshandeln Orienthallen Uddevalla AB och är ordinarie styrelseledamot. Suppleant i styrelsen är hans fru Lina Daher.

Omar Omari äger för sin del fiskgrossisten Best Fuel AB (Barberos). Han ä ordinarie ledamot i styrelsen medan Sheila Abedian i Vallda är suppleant. De två är också styrelsemedlemmar i Dalagården Omsorg AB (vilande) men med omvända roller då Sheila Abedian är ägaren.

Afif Ezeddine Holding AB är ett bolag som ägs av Afif Babayigit. I styrelsen är brodern Mohyieddine Babayigit suppleant. Afif Babayigit är gift med Amina Ezeddine. Afif Ezeddine Holding AB är delägare i handelsföretaget Quality Equipment Sweden AB (10 anställda) vars andre ägare är Kurt Magne Hansen vid New Products Sweden AB. Bolaget uppges inte vara registrerat för moms eller F-skatt vilket ju är väldigt märkligt men det kanske har med covid-19 att göra. Andra bolag de äger tillsammans är grossistföretagen TSS Tobacco Smoking Solution AB och Götalisa Lisa Fastigheter AB inklusive dotterbolaget Landvetter Grossen AB (Tändarkungen). Alla bolagen har adress i Landvetter. Afif Babayigit sitter också i styrelsen för Wisels Glass & Service AB på Wieselgrensplatsen.  Ett bolag som är ägt av Yasmine Harouky som verkar vara sambo eller fru till Mohamad Babayigit, ytterligare en bror till Afif Babayigit.

Ytterligare en bror är Samir Babayigit som är man till eller sambo med till Amina Ezeddine och äger Sams Logistik AB, ett bolag som saknar verksamhet men är ägare av The Hatch AB som äger en restaurang i Backa. Företrädare för det senare bolaget är Amir Abbas Hoshiargar som också är delägare i Street Events AB tillsammans med Sam Niknam och Healthy Meals Sweden AB tillsammans med Sam Niknam, Amir Company Ehsani och Jonas Bergqvist. Sam Nikman är delägare i ytterligare ett antal restaurang och matföretag som Soppa & Sunt AB, Stadskupan Sverige AB och Stadskupan ek.för samt ägare av Poké & Sunt AB tillsammans med Seroush Niknam (troligen en syster). Styrelsesuppleant i Sams Logistik AB är Karim Siray. Amir Abbas Hoshiargar företräder Aktuell Redovisning i Gbg AB, ett redovisnings- och bokföringsföretag som har koppling till flera företag ägda av personer med ursprung från Iran. Han kan eventuellt ha övertagit The Hatch AB från Samir Babayigit. Ingen av de övriga personer som nämns i detta stycke har någon koppling till klanrapporten.

Salih Ali Khan är för sin del ägare till Presentkungen AB. Han är ordinarie styrelseledamot medan Abir Kurdi är suppleant. De är skrivna på olika adresser men Abir Kurdi är sannolikt Salih Ali Khans fru. eventuellt exfru, då hennes barn bär namnet Ali Khan. Salih Ali Khan är son till imamen Hashem Ali Khan (Abu Saleh), Hans fru heter Zainab Elkurdi. Salih Ali Khan är skriven hos föräldrarna. Där är också en yngre bror, Abdelbaset Ali Khan, skriven. En man vid namn Fawzi Ali Khan driver firman 12 Translation Office. Han är sannolikt bror till imamen.

En man vid namn Abdul Ghafour Ali Khan är delägare i restaurangföretaget Jackob & Dariya AB där även Foujan Sarrandi är verksam och hälftendelägare. Abdul Ghafour Ali Khan är skriven på samma adress i Sandarna som Hashem Ali Khan (inte imamen utan en sonson), Saman Selman och Nermin Selman, men bodde tidigare i Västra Frölunda. 

En kvinna vid namn Amna Kattan som tillhör en släkt där personer är ingifta i släkten Ali Khan har företaget Darwish Trading. Hennes man heter Rashid Darwish. Om de är närmare släkt med de som är nära släkt med Ali Khan är okänt.

I Partihallarna finns dessutom familjerna Saleh och Makdesi Aphram. De senare skulle mycket väl kunna vara en mhallamifamilj men de flesta, kanske alla, som bär namnet Makdesi är syrianer/assyrier. Saleh kan lika gärna var en arabisk familj. Dessutom har vi familjen Duman som av allt att döma ursprungligen är från Turkiet. Ingen av dessa familjer verkar ha någon koppling till klanrapporten.

Hassan Saleh är ägare av livsmedelsgrossisten Glädje Grön i Hallarna AB och hans fru Ghada Mahra är suppleant i styrelsen. Ali Saleh som kanske är en yngre bror är ordinarie styrelseledamot tillsammans med Hassan Saleh. Han är för sin del gift med Ann Mahra. Företaget har muslimsk religionsreklam på sin hemsida. Det är ett ganska stort företag med cirka 40 anställda. Dessutom äger Hassan Saleh företaget Granada Trade AB och är delägare i La Seniora AB tillsammans med Ali Saleh och Racha Saleh.

Partihallarnas Konfektyrer AB är ett företag som ägs av Josef Makdesi Aphram. Troligtvis är de bröder. I styrelsen sitter han som suppleant och Mazen Makdesi Aphram är ordinarie ledamot och VD. Den sistnämnde är också delägare och styrelseledamot i det nybildade bolaget Västsvenska Godisgrossisten AB. Där är brodern Milad Makdesi Aphram suppleant i styrelsen och Mustafa Morina den andre delägaren samt styrelseledamot. Dennis Morina, son till Mustafa Morina, är suppleant. Josef Makdesi Aphram är ägare av Vårväderstorgets servicebutik.

Resat Duman är ägare av grossistföretaget Turk Food Sweden AB som har 16 anställda. I styrelsen är han ordinarie ledamot och Mahmut Duman (kanske en son) är suppleant.

Det är uppenbart att de flesta mhallamifamiljer och de flesta familjer med verksamhet i partihallarna är helt vanliga ordentliga och skötsamma småföretagarfamiljer utan koppling till brottslighet. Det är också vad GP kommit fram till i sin granskning. Polisens klanrapport är helt enkelt en rasistisk produkt som aldrig borde ha gjorts.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!