Polisövergrepp ledde till sprängning

Tidigt på lördagsmorgonen för en vecka sen exploderade en handgranat i ett trapphus i stadsdelen Sala backe i Uppsala. Redan sen på lördagskvällen anhölls två personer som skäligen misstänkta för bland annat allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord. De är redan frisläppta.

Polisen misstänkte omedelbart att explosionen ska ha varit riktad mot en polisanställd som står skriven på adressen, och inledde därför en så kallad särskild händelse. Denne polis hade enligt tillgängliga uppgifter begått övergrepp mot en påstådd gängledare några dagar tidigare vid ett helt onödigt polisingripande.

Ett omfattande utredningsarbete påbörjades omgående och sent på lördagskvällen kunde också två personer anhållas skäligen misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– På lördagskvällen kunde två personer anhållas misstänkta för detonationen som polisen misstänker är riktade mot en kollega. Jag vill verkligen ge min uppskattning till personalens målmedvetenhet och handlingskraft i detta arbete. Även om vi nu har två anhållna så fortgår den särskilda händelsen med full kraft, säger Ulf Johansson, regionpolischef Mitt.

Närmare 150 förhör och andra utredningsåtgärder genomfördes under lördagen.

– Vi har genomfört flera tekniska undersökningar på platsen, både med våra egna tekniker och med hjälp av nationella bombskyddet. Vi har sökt av trapphuset och omkringliggande område med specialsökhund, och vi har genomfört närmare 150 förhör så här långt, säger Pär Halldén, kommenderingschef och polisområdeschef i Uppsala län.

– Utredningsarbetet ledde oss fram till två intressanta personer som kunde hämtas in. Efter förhör senare på lördagskvällen kunde dessa två anhållas efter beslut av åklagare.

Några egentliga bevis mot de två anhållna fanns inte så de släpptes snart av polisen, redan på tisdagen. Polisen har dock uppgett att de fortfarande är intressanta i utredningen. Sannolikt har de väl en koppling till polisövergreppet.

Läs mer: Sprängning i Uppsala riktad mot polis?

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!