Gängland Stockholm – Hells Angels MC

Hells Angels MC har tre avdelningar, så kallade chapters, i Stockholm. Hells Angels MC Stockholm, Hells Angels MC Eastside och Hells Angels MC Capital City. Hells Angels Capital City har sin lokal i Bromma och Hells Angels MC Eastside i Länna. Hells Angels MC driver också företagsverksamhet som tatueringskedjan House of Pain och Feelgood Piercing såväl som merchandisebutikskedjan Route 81. Jag utgår från att det fungerar på franchisebasis.

I jämförelse med Bandidos MC i samma stad har inte Hells Angels kunnat kopplas till speciellt mycket brottslighet eller gängvåld. Det är dock i stor utsträckning kopplade till byggbranschen där det genom åren förekommit en hel del svarta löner. Genom åren har medlemmar i Hells Angels också förekommit i en del ekobrottshärvor. Det förekommer också en koppling till Hells Angels i den stora härvan med olaglig hantering av miljöfarligt avfall liksom till den tidigare batteriskandalen. I april i år avslöjades allvarliga missförhållanden och miljöbrott vid ett vindkraftsbygge där en underleverantör har direkta kopplingar till Hells Angels:

Vidare visar det sig att en av de företag som stockholmsföretaget tagit in på vindkraftsbygget har nära kopplingar till det kriminella Mc-gänget Hells Angels. Chefen i företaget ska ha hotat personer på byggarbetsplatsen. Enligt Uppdrag Granskning är personen tungt kriminell och är dessutom suppleant i företaget Hells Angels AB. Vidare visar SVT:s granskning att en person som avlönats av stockholmsföretaget är fullvärdig medlem i Hells Angels.

Till SVT säger stockholmsföretagets VD att:

– Det finns en frihet i landet när det gäller religion, andra åskådningar och när det gäller föreningar, som menar att han inte har rätt att fråga folk var de är medlemmar någonstans.

Det fanns också många andra problem på bygget med miljöbrott och ekonomi:

I botten finns en ekonomisk tvist mellan de stora aktörerna i projektet, den tyska totalentreprenören Nordex och det svenska företaget Active Works – som i sin tur anlitat de mindre entreprenörerna.

Konflikten blossar upp då bygget stoppas efter en inspektion från länsstyrelsen, där flera misstänkta miljöbrott upptäcks. Göran Solig, vd för Active Works, uppger att allt skett på order av Nordex.

– Vi har inte gjort någonting i parken utan att de har instruerat oss hur vi ska bära oss åt, säger han.

Nordex menar å sin sida att de har betalat Active Works enligt kontraktet.

– Jag tänker inte kommentera våra interna beräkningar men jag vet inte vad de baserar de här siffrorna på. Vi har betalat Active, kanske till och med för mycket, för det arbete de har utfört.  säger Tim Carpenter, vd på Nordex Sverige.

Småföretagarna som arbetar på marken har rätt till ersättning, även under byggstoppet som nu varat i omkring ett halvår. Ett byggstopp som Nordex menar är Active Works ansvar.

En av de nämnda underentreprenörerna är alltså bolaget med koppling till Hells Angels. Active Works AB har förklarats i konkurs.

På andra håll i Sverige finns det betydligt fler kända kopplingar till grov brottslighet än det finns i Hells Angels tre stockholmsavdelningar. Men det finns i Stockholm också. I augusti 2014 dömdes den dåvarande presidenten för Hells Angels MC Capital City, Tomas Dahlén (senare Elgstrand) för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål till dagsböter. Han dömdes i mars 2006 för misshandel och olaga tvång till fängelse fem månader. 2003 dömdes han även för misshandel till villkorlig dom och samhällstjänst 50 timmar.

2016 gjordes en razzia i mot en person som påstås vara medlem i Hells Angels i Märsta. Vid razzian hittades flera skarpladdade gevär, stora mängder ammunition, över 200 gram kokain, amfetamin, och en stor mängd brandfarliga och explosiva varor. Den 43-årige mannen vid namn Dennis Forslund åtalades senare för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han åtalades också för ett grovt rån i Gävle:

Gärningsmännen, beväpnade med skarpladdade vapen, trängde sig in hos paret under dödshot när de låste upp lägenhetsdörren. Märstabon och hans kumpan misshandlade paret brutalt samtidigt som de band fast dem, skriver åklagaren i stämningsansökan.
– Det har varit mycket hänsynslöst. Inte minst då målsägandena bundits till händer och fötter med buntband samt fått kuddfodral över huvudet. De har beskrivit paniken och känslan av att inte kunna andas, säger Helsing.

Paret företräder ett större bolag och hade precis varit på en företagsresa. Helsing ser rånet som planerad.
– Jag tror inte att målsägandena valts ut slumpmässigt eftersom de vid tidpunkten precis kom hem från en försäljningsresa i Österrike. Gärningsmännen måste ha fått information av någon eller några.

Razzian omfattade även andra lokaler och personer och rapporterades ha koppling till ett kokainbelsag i Skåne. De berörda personerna uppgavs också ha en koppling till flera bolag i Storbritannien, BSF Bemanning och BSF Konsulterna. De rånade personerna var verksamma i ett företag som sålde motorcyklar. Mannen dömdes dömdes till 4 år och 2 månader i fängelse för rånet mot två företagare i Gävle, grovt narkotikabrott, två fall av vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

En medlem i Hells Angel MC dömdes i juni 2017 för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

2018 dömdes en dåvarande medlem till tre års fängelse för grov utpressning, efter att han pressat en man på över en miljon kronor:

Enligt utredningen ska mannen ha haft en skuld på 25 000 kronor till en 37-årig man, en utpekad supporter till den kriminella grupperingen Hells Angels i Stockholm.

I maj förra året ville 37-åringen ha tillbaka sina pengar. Mannen försökte lösa det med ett snabblån men fick avslag. Då ska 37-åringen ha sagt att Hells Angels tagit över skulden med en ränta på 5 000 kronor i veckan.

Målsäganden träffade 37-åringen och en fullvärdig medlem från Hells Angels, en 43-årig man i Hells Angels-väst, i Huddinge söder om Stockholm för att diskutera lånet.

Mannen tvingades in i en bil och 43-åringen ska ha riktat en pistol mot hans huvud. 43-åringen ska därefter ha tagit strypgrepp på målsägande bakifrån och gett honom flera hårda örfilar.

HA-medlemmen ska ha sagt att skulden ökat till över 700 000 kronor och att mannen måste ta lån eller sälja sin bostadsrätt.

Mannen ska senare ha tvingats skriva under två skuldebrev till Hells Angels som säkerhet och lämnat ifrån sig sitt pass.

De åtalade männen förnekade brott men dömdes i tingsrätten till  två års fängelse för grov utpressning och försök till grov utpressning. Troligen överklagades domen och i hovrätten fick HA-medlemmen ett hårdare straff.

Även vid flera tidigare tillfällen har personer med koppling till Hells Angels MC i Stockholm dömts för utpressning. Dessutom finns det kopplingar till andra grova brott.

Enligt Aftonbladet har flera positioner i klubben i Stockholm ersatts sedan 2019 och medlemmar har lämnat. Däribland uppges mannen som var Hells Angels-president för Bromma, den äldsta avdelningen i Stockholm, ha gått ur. Flera medlemmar har fått hembesök av kronofogden de senaste åren och företag med HA-koppling har förlorat sina uppdrag.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!