Sverige agerar som ett skatteparadis för storföretag och rika

EU försöker gång på gång ta fram ett regelverk och regler för att kunna kontrollera internationell kapitalflöden och dessutom beskatta dem. Allt för att minska möjligheterna att utnyttja skatteparadis för att slippa betala skatt. Men den svenska regeringen går ständigt emot den typen av åtgärder och förslag. Detta trots att de hävdar att det är viktigt att bekämpa skatteflykt och annat liknande fiffel:

När Socialdemokraterna gick till EU-val förra året var en av valfrågorna att stoppa skattefusket.

– Skatteflykten utnyttjar gränser när vi inte jobbar ihop och därför är EU viktigt, sa finansminister Magdalena Andersson.

Men när det väl gäller har regeringen röstat ned förslag från EU som skulle försvåra skatteflykt. Det visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam som undersökt partiernas agerande i globala skattefrågor.

I rapporten från Oxfam granskas ett antal skatteprocesser inom EU och OECD där Sverige haft möjlighet att påverka. En av dessa är frågan om offentlig land-för-land-rapportering där Sverige spelat en avgörande roll i att stoppa EU-förslaget som skulle tvinga storföretag att redogöra offentligt hur mycket skatt man betalar i olika länder. Detta är något som skulle minska skatteflykten kraftigt. I den senaste omröstningen förra året kunde förslaget ha gått igenom. Sverige valde dock att rösta emot förslaget tillsammans med EU:s skatteparadis Irland, Malta, Luxemburg med flera och förslaget stoppades med endast en rösts övervikt.

Vänsterpartiets Tony Haddou har tagit upp frågan i Skatteutskottet. Men även där röstade socialdemokraterna emot. Bara vänsterpartiet och miljöpartiet röstade för att regeringen skulle komma med ett förslag till riksdagen om hur land-för-land rapportering ska kunna införas inom EU vilket var vad Haddou föreslog.

Även när det gäller digitala skatter har Sverige varit en stark motståndare till hårdare skatteregler. EU har velat ge medlemsländerna möjlighet att kunna beskatta de digitala jättebolagen lika mycket som traditionella bolag men Sverige har vid flera tillfällen röstat nej. Sveriges regering verkar föredra att gynna storföretag framför det svenska folket:

I Oxfams rapport framgår det att Spotifys grundare Daniel Ek skickade ett brev till Stefan Löfven där han bad om att Sverige skulle rösta nej till ett EU-förslag om att beskatta digitala företags omsättning. Efter ett EU-toppmöte kommenterade Stefan Löfven att regeringen övervägde att stödja förslaget men några månader senare meddelade Magdalena Anderson att ”Sverige säger blankt nej”.

– Vi vill veta vilka regeringen lyssnar på egentligen, säger Heidi Lampinen.

Hon menar att regeringen samtidigt ger stora stödpaket till Facebook och Amazon för att regeringen anser att det gynnar svensk innovation och näringslivsutveckling. Trots att granskningar visar att techjättarna aktivt flyttar sina vinster och skatter och att det är svårt att se hur många arbetstillfällen de faktiskt ger.

Tony Haddou tror att Socialdemokraterna fortsätter att prata om att stoppa skattefifflet utåt för att blidka sina väljare.

– Man får söka med ljus och lykta för att hitta större hycklare än Socialdemokraterna när det kommer till den här frågan. De säger en sak men agerar helt annorlunda, säger han.

Digital skatter har införts av en rad länder på egen hand när det inte har gått att införa dem inom EU. Det finns ur svenska synpunkt ett problem med digitala skatter. Det kan beroende på hur de utformas leda till minskade skatter i Sverige.

Det är inte bara socialdemokraterna som är hycklare. Alla partier förutom vänsterpartiet agerar likadant. Granskningen visar att alla riksdagspartier har positioner mot skatteflykt och att Socialdemokraterna har det som en prioriterad fråga.

”Det räcker inte att bara ta hänsyn till hur förslag och åtgärder påverkar Sverige. Vi behöver ett skattesystem som hjälper människor ur fattigdom och bidrar till att uppfylla de globala målen för hållbar utveckling”, säger Heidi Lampinen.

”Skatteflykt är en av de strukturella anledningarna till att människor fortfarande lever i fattigdom. Om skatteflykten stoppas kan låginkomstländer satsa mer på fattigdomsbekämpande åtgärder som sociala trygghetssystem, utbildning, rent vatten och gratis sjukvård.”

”För att stärka välfärden i länder med utbredd fattigdom måste Sverige bidra till att skapa moderna och rättvisa skatteregler”, säger Heidi Lampinen, policyansvarig på Oxfam Sverige.

Oxfam anklagar i samband med rapporten Sverige publikt för att hjälpa rika att ta från fattiga med helsidesannonser i Dagens Nyheter och Dagens Industri samt på stortavlor runt om i Stockholm.

Det är nog så att den svenska regeringen bromsar all internationell lagstiftning mot skatteflykt för att det då skulle avslöjas att Sverige är ett lågskatteland för företag. Sverige har inte heller någon förmögenhetsskatt, ingen arvskatt och ingen fastighetskatt. Vi har också lägre beskattning av kapitalinkomster (något som nästan bara rika har) än på arbetsinkomster. Kanske är Sverige i själva verket ett skatteparadis. Ett land där lagstiftningen är konstruerad för att gynna storföretag och rika och missgynna småföretag och arbetare.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!