Munskydd och covid-19

Om någon tror och anser att munskydd hjälper mot covid-19 så är det bara att använda munskydd. Utomhus spelar det sannolikt ingen roll. Smittspridningen där är liten och förändras sannolikt inte om folk använder munskydd. Det ställer där munskydd troligen har största effekt, om de har effekt, är i kollektivtrafiken.

Samtidigt är det inte mindre smittspridning i länder där munskydd rekommenderas eller ens i länder som stängs. Dödligheten är exempelvis högre i Belgien och Tjeckien och länder som Nederländerna, Schweiz, Österrike, Portugal och Ungern har just nu en mycket högre dödlighet än Sverige och den sammanlagda dödligheten i dessa länder komme troligen att gå om Sverige snart. De övriga länderna i Norden ligger fortfarande mycket lågt, lägre än Sverige både när det gäller ackumulerad total dödlighet och just nu.

Det finns undersökningar son visar att munskydd är bra för att hindra smittspridning av covid-19 i sjukhusmiljöer men det finns inga egentliga belägg för att det minskar smittspridningen i allmänheten. Vad som dock helt klart minskar smittspridningen är om vi håller avstånd, låter bli att träffas och håller oss hemma. Måste vi åka kollektivt är det sannolikt en bra idé att använda munskydd. Och vi ska inte heller glömma bort att tvätta händerna, äta D-vitamintillskott eller mycket fisk samt dricka mjölk (D-vitaminberikad).

Det behövs inte heller att nån myndighet säger bu eller bä till munskydd, den som vill använda munskydd kan använda munskydd utan rekommendationer från myndigheter.

Slutligen, covid-19 är inte dödligare än influensa. Den har sannolikhet snarare en lägre dödlighet än influensa. Första gången en influensa drabbat oss så har det varit många fler som dött än som hittills dött av covid-19. Covid-19 är också mer dödligt första gången. Vi har vaccin mot influensa och den måste förnyas varje år. Så blir det sannolikt också med covid-19.

  • Döda i spanska sjukan (influensa): cirka 20 miljoner (ingen tillgång till vaccin)
  • Döda i Asiaten (influensa): cirka 5 miljoner (begränsad tillgång till vaccin)
  • Döda i Hong Kong (influensa): cirka 2 miljoner (tillgång till vaccin men inte överallt)
  • Antal döda i covid-19 hittills: cirka 1,4 miljoner (inget vaccin än)
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!