Tunnelbana i Göteborg är ett bra förslag

Några debattörer i GP föreslog att en tunnelbanan skulle byggas i Göteborg. Men deras förslag är egentligen ingen tunnelbana i form av ett separat tunnelbanesystem utan snarare en utvidgning och komplettering av den kollektivtrafik som redan finns eller just nu byggs ut i Göteborg. De föreslår i praktiken helt enkelt att Västlänkstunneln kompletteras med fler tunnlar för en mer komplett trafik och att spårvägssystemet får fler tunnlar för en snabbare och mer komplett trafik. På det sättet kan vi få spårbunden kollektivtrafik till Askim-Hovås-Billdal-Särö, till hamnen och till Volvo liksom snabbare spårväg med fler alternativ.

Bild: Nils Sylwan

Deras förslag innebär ett bättre utnyttjande av existerande stationer som Liseberg, Centralen, Gamlestadstorget och den nya som ska anläggas Brunnsbo. De föreslår att Gårdatunneln får fler spår (de tycks ha glömt att den faktiskt existerar vilket ju är lite märkligt och föreslår alltså att den ska byggas).

Flera stationer i Västlänken som de föreslår är dock helt orimligt. Det blir för tätt mellan stationerna och trafiken blir då för långsam. Och istället för att kalla det hela tunnelbana (U-bahn) blir det S-Bahn av tysk modell kombinerat med spårvagnstunnelbana som i Frankfurt med en tunnel mellan Lindholmen och Stigberget och vidare till Linnéplatsen och Majorna (Ekedal).

I grunden är det ett bra förslag som debattörerna Gunnar Anjou, Lars Nordström, Nils Sylwan och Ingmar Andreasson lagt fram. Men det sätt på vilket det är utformat i detaljerna behöver förändras. att total såga förslaget som Ulrika Frick från Miljöpartiet och moderaten Peter Hermansson gör är som jag ser det helt oseriöst. Det handlar om en vision som politikerna dessutom väljer att missförstå och inte tar på allvar.

Genom att ta fasta på de viktiga delarna i förslaget men anpassa det till existerande kollektivtrafik och inte skapa ett nytt kollektivtrafikslag vore det utan problem använda debattörernas förslag på ett konstruktivt sätt. Frick och Hermansson uppträder i sitt svar som arroganta skitstövlar till politiker som alltid vet bättre än alla andra. Sådant agerande är inte bra på något sätt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!