Korrupta advokater – ett ökande problem?

Lasse Wierup har i DN skrivit en artikel som tar upp problemet med att allt fler advokater utreds för vad som kan kallas korruption. Det handlar om rena brott och användande av oetiska metoder. Vissa advokater uppges sammarbeta med häktespersonal för att få fler klienter och andra har förmedlat sekretessbelagd information till gängkriminella klienter. Vissa advokater framstår som rena ombud för kriminella gäng och familjer.

Vi har advokaten, Felicia Selberg, som förmedlade brev till en klient och uppträdde som flickvän till en annan, advokaten som spred hemligt avlyssningsmaterial till en klient och hans chef som tycks samarbeta med anställda inom Kriminalvården samt Edip Samuelsson som inte verka agera självständigt och oberoende i förhållande till familjen Ali Khan. Vidare har vi advokaterna som med drinken i handen gav ”goda råd” till kriminella i en reklamfilm.

Edip Samuelsson har fällts i Advokatsamfundets disciplinnämnd för att ha begått allvarligt brott mot god advokatsed i tre fall.

Enligt DN ryktas det också om att det ska finnas advokater som är korrumperade på annat sätt:

Bengt Ivarsson, tidigare styrelseordförande i samfundet, ger en liknande bild:

– Konkurrensen om de mest lukrativa uppdragen har blivit större i framför allt Stockholm. Och ett sätt att tjäna pengar är att få återkommande uppdrag för en gruppering, vars medlemmar kanske också är mer benägna att ställa krav.

[…]

– Det förekommer att yrkeskriminella kräver att få någonting tillbaka om de ska be domstolen att förordna en viss försvarare. Det kan handla om tjänster utanför det tillåtna och även reda pengar, hävdar en advokat som inte vill bli citerad med namn.

Mia Edwall Insulander, generalsekreterare i Advokatsamfundet avfärdar i stort sett all kritik. Visst har konkurrensen ökat men resten menar hon är felaktigt. De har inte valt in för många och några tjänster av den typ som det ryktas om har hon aldrig hört talas om. Insulander har också försvarat Advokatsamfundet i ett inlägg på sin blogg:

Det har i något inlägg påståtts att Advokatsamfundets tillsyn skulle brista. Till grund för det har lagts ett beslut som disciplinnämnden fattade i augusti där en advokat, i ett ärende rörande restriktionsbrott, tilldelades en varning med högsta straffavgift. Det finns de som tycker att advokaten borde ha uteslutits och det kan man förstås ha olika uppfattningar om. Det är en fråga som nu kommer att prövas av Högsta domstolen efter att JK – som utövar tillsyn över vår disciplinära verksamhet – har överklagat beslutet.

[…]

Brott mot tystnadsplikten och särskilt restriktionsbrott, är bland de allvarligaste etiska fel en advokat kan göra.

Utöver det ärende som prövades i augusti har media också nyligen skrivit om två andra fall hänförliga till liknande frågor om eventuella brott mot tystnadsplikten och restriktioner. I det ena skulle en offentlig försvarare ha förmedlat brev, i det andra skulle en advokat riskera åtal för brott genom att förmedla hemliga uppgifter. I båda dessa ärenden har vi, så snart vi har fått kännedom om dem, tillskrivit advokaterna. Därefter får styrelsen ta upp frågan om att skicka dem till disciplinnämnden för prövning. Man ska inte föregå en sådan prövning – saker måste prövas rättvist innan man drar slutsatser.

Som jag ser det finns det tydliga tecken på att advokater allt oftare hamnar i beroendeställning i förhållande till kriminella gäng och organiserad brottslighet. Det är iofs inget nytt utan har i viss mån alltid förekommit. Försvarar en advokat ofta samma personer är det ju ganska självklart att de med tiden lär känna varandra och i vissa fall kanske de till och med blir vänner. Därmed försvinner oberoendet och självständigheten utan att nåt fel eller nåt brott begåtts. Det blir då kanske blir lättare, eller kanske bättre uttryckt, mindre svårt, att begå brott eller att handla oetiskt i ett sådant läge.

Även Magasinet Paragraf tar upp frågan: Gangsteradvokater som lagvrängare

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!