Svampsjukdom den viktigaste orsaken bakom minskande djurbestånd

Bestånden av vilda ryggradsdjur har minskat med drygt två tredjedelar sedan 1970-talet hävdade WWF. i sin Living Planet Report. Det stämmer om vi räknar ett genomsnitt på alla arter. Men räknas groddjuren i Sydamerika bort så finns det ingen minskning alls. Det har andra forskare visat i an artikel i tidskriften Nature. De menar alltså att WWF:s rapport är kraftigt överdriven.

De viktigaste orsakerna till att djurbestånd minskar eller försvinner var enligt WWF; förlust av livsmiljöer, exploatering (skogsbruk, jakt, fiske), klimatförändringar, invasiva arter och föroreningar. Men tittar på groddjuren i Sydamerika som står för största delen av minskningen så handlar det om nåt helt annat.

Den främsta anledningen till att groddjuren dör ut i Sydamerika är svampsjukdomen chytridiomycos. Det är också den vanligaste dödsorsaken för groddjur i många andra delar av världen. Förmodligen förvärras läget av klimatförändringar då svampen troligen inte överlever om det är kallare än 6 grader och bevisligen inte överlever om det är varmare än 37 grader. Förluster och områden där de kan leva och fragmentering av dessa områden genom mänsklig aktivitet är ytterligare en förvärrande faktor. Klimatförändringar innebär i sig själv också ett problem för groddjur.

Att svampsjukdomen kunnat sprida sig bland groddjur som inte har immunitet beror på att människan exporterade groddjur från Afrika där svampen som orsakar sjukdomen hos sydamerikanska grodor fans utan att grodorna blev sjuka.

Analyseras WWF-rapporten noga så handlar problemen om minskade bestånd främst om tre områden och djurgrupper; groddjur i Syd- och Mellanamerika, fågelbestånd i stora delar av Asien och för många av de stora däggdjuren på den afrikanska kontinenten. Problemen för dessa djurgrupper är reella och mycket allvarliga. Det finns därför anledning att ta rapporterna om massutdöende på allvar. För de stora afrikanska djuren är det människan som är problemet. Minskade områden där djuren kan leva (habitatförluster) och jakt är problemet.

I Europa och Nordamerika är läget bättre och där ökar många djurbestånd efter att ha varit nere på mycket låga nivåer. Orsaken är minskad jakt, naturvårdsinsatser av annat slag och att mängden miljögifter minskat i naturen. Detta visar att det faktiskt går att förhindra att djurarter dör ut. Men det är sannolikt svårt när det gäller groddjuren. Men att åtgärda klimatförändringarna kan innebär förbättringar även för groddjuren.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!