Gängland Norrköping och Linköping

Östergötland har länge haft problem med kriminella nätverk och gäng. Det var exempelvis våldsamma konfrontationer mellan Hells Angels MC och Outlaws MC i början av 2000-talet..

År 2001 etablerade sig Outlaws MC för första gången i Sverige. I Stockholm. Året efter grundades en avdelning i Åtvidaberg (medlemmarna var tidigare med i Slagg MC) och 2005 ett Prospect Chapter i Gävle. Outlaws etablering i Sverige mottogs inte väl av de sen tidigare etablerade stora mc-gängen. Både Hells Angels och Bandidos MC tog emot Outlaws MC med hårda bandage.

Bland annat angreps Outlaws MC i Åtvidaberg av Topside MC, då en supporterklubb till Hells Angels i Norrköping. Outlaws lokaler sprängdes varvid en medlem i Topside MC dödades. Topside belönades för angreppen på Outlaws med att så småningom bli fullvärdiga medlemmar i Hells Angels MC. Angreppen ledde till att Outlaws MC som hade en avdelning i Åtvidaberg lade ner denna år 2007. Hells Angels MC har sen dess varit den ledande kriminella grupperingen i Norrköping och Peter Holfve var under lång tid president i lokalavdelningen.

2010-2011 försökte Outlaws återetablera sig i Östergötland, närmare bestämt i Norrköping där Hells Angels MC har en avdelning. Detta har inte lett till några öppna konflikter mellan de två mc-gängen. Däremot så har det en tid varit öppna konflikter mellan M-16, uppbackade av Black Cobra, och Outlaws MC. Bland annat en uppgörelse med skjutvapen på öppen gata den 30 juni 2011. M-16 är i huvudsak hemmahörande i Linköping men med medlemmar även i Norrköping, Motala och andra orter i Östergötland. Polisen misstänkte vid tidpunkten dessutom att Hells Angels MC i hemlighet backade upp Black Cobra och M-16.

M-16 grundades sommaren 2010 i Linköping i Östergötland och har sen grundandet fått uppbackning av Black Cobra. Senare expanderade gänget kraftig och fick medlemmar i Norrköping såväl som i Motala och på andra orter. En del medlemmar rekryterades från andra gäng som exempelvis redan nämnda Red & White Crew, men dessa rekryteringar tycks ha skett vänskapligt. Många av medlemmarna var dömda för allvarliga och grova brott. Ledare i gänget ansågs en 27-åring från Motala men boende i Linköping, vara. Han ansågs också ha mycket goda kontakter med en ledare för Black Cobra, också han från Motala, liksom med den 38-åring som anses utgöra den ena parten i den personliga konflikt som ledde till skottlossningen på Deli Kök & Bar i Norrköping.

M-16 ansåg vara inblandade i indrivning, beskyddarverksamhet och narkotikahandel. I december 2010 inleddes en rättegång mot sex medlemmar i gänget för en lång rad brott. Åtalet baserades i stort utsträckning på vittnesmålet från en 19-åring som hoppade av gänget och beslutade att parat med polisen. De åtalade dömdes till fängelse i mellan 4 månader och 4,5 år för lite olika brott som misshandel, grov misshandel, utpressning, försök till utpressning och skadegörelse. M-16 ansågs ha uppbackning av det betydligt större kriminella nätverket Black Cobra som ju etablerade sig i flera delar av Sverige under samma tid. Däribland i Örebro och Linköping. en av de ledande vid etableringen i Linköping var Nihad Merdanovic.

Black Cobra var några år det dominerande gänget i Linköping men utmanades av det löst sammanhållna och nyare Bergagänget (också kallade Berga boys) såväl som Skäggetorpsnätverket, båda två med många yngre medlemmar med start 2013/2014. De två gängen har under åren haft en rad sammanstötningar och misstänks också vara de två gäng som varit inblandade i en dödsskjutning den 29 juli 2014. 2014 åtalades också Nihad Merdanovic för mordförsök. på en man som hoppat av Black Cobra. Enligt misstankarna ansåg mc-ledaren att avhopparen stod i skuld till gänget.

Black Cobra hade också konflikter med ett annat gäng, Asir. Asir var dock kraftigt försvagade kring 2014 och för idag en tynande tillvaro.

Unga medlemmar i Bergagänget har också dömts för diverse hot, skadegörelse och misshandel vid flera tillfällen. Ledarfigurerna är dock betydligt äldre än så, framförallt pekas en 30-årig man ut. Han har dömts för för grov misshandel, rån och olaga frihetsberövande och även andra i gänget har misstänkts och åtalats för det sistnämnda brottet.

Det kan också nämnas att det redan på 1970-talet fanns ett kriminellt gäng i stadsdelen Berga som gick under namnet Bergagänget. Sannolikt inget samband med dagens gruppering.

Enligt uppgifter i lokalmedia (Corren och NT) så fann det också ett lokalt gäng som gick under namnet Gipsy Bloods i Linköping/Norrköping kring 2014-2015.

2012 upplöstes dock Black Cobra i Sverige men levde trots det kvar i i Örebro och Östergötland. Personer ur denna miljö (Black Cobra/M16) tog dock initiativet till att bilda en svensk sektion av No Surrender MC som grundats 2013 i Nederländerna av avhoppare från Satudarah MC och Hells Angels MC.

På våren 2015 hittas en Black Cobra-avhoppare mördad i Linköping. Senare samma år dömdes tre Black Cobra-medlemmar, varav en var Nihad Merdanovic, för hot och våldsbrott som begåtts mot avhopparen innan hans död. Ingen har dock fällts för mordet ännu. Shahin Amani från Örebro, tidigare utpekad som president för Black Cobra, var för sin del misstänkt för en skjutning i Gävle år 2016.

Vid etableringen i Sverige kom Norrköping/Linköping samt Örebro att bli grupperingens centrala platser. Gänget rekryterade förutom tidigare medlemmar i Black Cobra också medlemmar i Original Gangsters och Soldiers of Hell (ett gäng i Västerbotten).

I Östergötland ska No Surrender MC enligt en rapport från företaget Acta publica under en längre period haft en konflikt med Bandidos MC och deras supporterorganisation X-team om knarkhandeln i Linköping. No Surrender MC ska i detta sammanhang ha lierat sig med det lokala kriminella gänget som kallas Berganätverket. Ett annat lokalt nätverk, Skäggetorpsnätverket, uppges i samma rapport ha en allians med X-team. Redan Black Cobra låg i konflikt med Skäggetorpsnätverket.

2019 brakade det loss ordentligt med en våldsam explosion den 8 juni i Linköping riktad mot en ledare i No Surrender MC vid namn Amin Nouri Zad.

X-team och Skäggetorpsnätverket ska ha ökat sina aktiviteter de senaste åren på bekostnad av No Surrender MC och Bergagänget. Dubbelmordet på två medlemmar i No Surrender MC, Mansour Balevasi och Agim Ademi, utanför en nattklubb i Norrköping i december 2019 är sannolikt direkt kopplade till denna konflikt. Ett lokalt kriminellt nätverk i Norrköping, Hageby-Navestadnätverket, kan dessutom ha hjälpt till vid dubbelmordet.

Polisen har också misstänkt en av No Surrenders egna ledargestalter, Seyed Ali Mousavizadeh, med bas i Örebro, för att ha legat bakom dubbelmordet i Norrköping och kan eventuellt ha varit en avhoppare från. Han anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord men släpptes efter bara några timmar. Han mördades den 16 juli i år.

Den 22 januari 2020 sprängdes det i en trappuppgång i Hageby, Norrköping, där en annan ledande person, Nihad Merdanovic, i No Surrender MC bodde. Den 9 april samma år sköts han ihjäl i Norrköping. Vid samma tillfälle besköts också Amin Nouri Zad. Två män, Christoffer Valenzuela Cortes och en man till, häktades ganska snart för detta mord. Den sistnämnde släpptes senare och två andra män varav en var Felix Lindkvist häktades. Senare häktades även Anel Kahric, Radish Javanshir, Michael Ergül, Mehdi Tarhini, Saed Ali Kathem Gebori, Daniel Andersson, Hejar Atroshi, och Adam Johansson.

Det stora antalet häktade tyder på att polisen haft tillgång till material från encrochat. Flertalet av de misstänkta är med stor sannolikhet kopplade till X-team (Bandidos MC), Skäggetorpsnätverket eller Hageby-Navestadsnätverket på ett eller annat sätt.

Utredningarna mot Mehdi Tarhini, Saed Ali Kathem Gebori, Daniel Andersson och Adam Johansson överflyttades sen till Örebro tingsrätt. En av de två sistnämnda som både är i 30-40 årsåldern ska vara en avhoppad medlem från No Surrender MC och en ska vara direkt knuten till Bandidos MC. De fyra är häktade för grovt vapenbrott i Örebro och för förberedelse till mord i Norrköping.

Bomberna kan kopplas till en bombmakare som tillverkat bomber som använts på många håll i Sverige och som ska vara knuten till Bandidos MC. Polisen har sin misstankar om vem det handlar om men har inga bevis mot personen ännu.

Hageby-Navestadsnätverket eller kanske snarare en föregångare, kan troligen kopplas till en person som dödades 26 januari 2016 vid namn Sohaib Ghazi. Han hade dessutom utsatts för ett mordförsök några månader tidigare, den 19 oktober 2015. I mars 2013 hade han dömts för ett rån ihop med tre andra ungdomar. En person, av allt att döma David Boutros, skadades också vid skjutningen 2016. Han ska tidigare ha varit med i Original Gangsters.

Mordet tros ha utförts av personer kopplade till Hells Angels MC/Red & White Crew och M16/Black Cobra då han skulle vittna mot en medlem i Red & White Crew (RWC). Bland annat greps den tidigare RWC-medlemmen Igor Duvnjak efter att han anmält sig själv. Han ska tidigare ha varit medlem i M16. Han släpptes dock snart igen. Den andre personen som greps för mordet, Semi Oueslati, var kopplad till Black Cobra. Senare flyttade David Boutros och en bror till honom bort från Norrköping. Igor Duvnjak har senare, som det verkar, hoppat av kriminaliteten och arbetat med att hjälp andra som vill hoppa av.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!