Svante Kumlin och Eco Energy World

Eco Energy World är ett solenergiföretag som driver projekt med solenergianläggningar i stor skala.  Företaget är baserat i Storbritannien och heter EEW Eco Energy World PLC och i styrelsen för företaget sitter förutom Svante Kumlin också Christer Elmehagen och Thomas Huge-Christensen. Bolaget uppges inte ha någon kontrollerande aktieägare vilket väl förmodligen betyder att de tre styrelsemedlemmarna äger en lika stor eller liten andel i bolaget. Eller så finns det ännu fler delägare.

Elmehagen var verkställande direktör för pensionsförvaltaren AMF Pension 1998-2008.Idag har han flera styrelseuppdrag i näringslivet, bland annat som ordförande för Optimal print A/S. Han har även varit styrelseordförande i bl.a. Micronic AB. Elmehagen är även vice ordförande för Försäkringsarbetsgivarorganisationen och styrelseledamot i Sveriges Försäkringsförbund.

Elmehagen hamnade under 2009 i blåsväder efter att ha flyttat sina egna pensionspengar, 33 miljoner kronor, från AMF pensionsfonder till räntefonder, när han i sin roll som vd för AMF hade privilegierad information om att värdet på AMF-fonderna skulle skrivas ner med åtta procent. Han har för sitt arbete som VD under 10 år totalt erhållit mer än 100 miljoner kronor: 62 miljoner kronor i pensionsinbetalningar samt lön och bonus under samma period på totalt 42 miljoner kronor

Svante Kumlin som lever i Monaco har granskats av tidningen Realtid vilket lett till att han stämt journalisterna som gjort granskningen såväl som den ansvarige utgivaren i en brittisk domstol. Detta har kommenterats av Robert Aschberg i Aftonbladet.

Fram till 2019 drevs EEW:s verksamhet i ett bolag på Cypern då den överfördes till det brittiska bolaget. Svante Kumlin har låtit antyda att det brittiska bolaget ska introduceras på börsen men det verkar inte var något som planeras:

Svante Kumlin berättar för Realtid i det inledande mejlet att bolaget i dagsläget inte är ”publikt” och kommunicerar därför inte finansiell information. Det nuvarande moderbolaget bildades först i januari 2019 och har ännu inte lämnat sin första årsrapport.

”EEW PLC:s verksamhet bedrevs från bolag i Cypern fram till 2019 då verksamheten överfördes till Eco Energy World PLC (UK). Första bokslut för EEW PLC var 30/6–2020. EEW verksamhet har varit lönsamt de senaste 6 åren. Bolaget är inte publikt och publicerar inte finansiell information publikt. EEW PLC har som avsikt att bli ett publikt bolag”, skriver Svante Kumlin.

Någon styrelse med oberoende ledamöter hittar vi inte. I dagsläget är det Svante Kumlin och CFO Thomas Huge-Christensen som sitter i styrelsen på det brittiska moderbolaget. Det verkar alltså inte som att en börsnotering är nära förestående. Men några ytterligare frågor om börsplanerna som kommuniceras till svenska investerare vill inte EEW besvara. De upprepar istället att någon marknadsföring av aktier inte sker.

Men uppgifterna från bolaget och olika personer som uppger att de har uppdrag för bolaget är lite förvirrande. En man vid namn Lars Nicholls erbjuder nämligen aktier i EEW Eco Energy World på Zoom-möten. Han uppger att han köper aktierna av EEW:s ägare via sitt eget bolag Elln Invest AB. Svante Kumlin förnekar dock att han eller bolaget deltar i någon sådan aktieförsäljning.

Nicholls ändrar senare sina uppgifter och uppger att det handlar om att sälja aktier i EEW inför en börsnotering på Oslobörsen. Lars Nicholls uppger att EEW ska genomföra en nyemission i samband med noteringen. Svante Kumlin ska enligt honom också minska sitt ägande men ändå behålla över 50 procent av aktierna. Då han i nuläget enligt brittiska Companies House inte ens äger en så stor andel av bolaget borde det inte ens vara möjligt.

Samtidigt har EEW bildat dotterbolaget Solar IPP som ska driva solcellsparker som de köper av EEW. För att hjälpa till med finansieringen av Solar IPP har den norska investmentbanken Pareto Securities anlitats. De hoppas kunna få in 6 miljarder från olika finansiärer och när det är klart finns funderingar på att notera Solar IPP på Oslobörsen. Pareto har av allt att döma ingen koppling till erbjudandet från Lars Nicholls. Planen att ta in pengar vi Pareto såväl som planerna på börsnotering i Oslo tycks dock ha gått i stöpet.

Ett annat bolag som kopplas till marknadsföring av aktier i EEW är investeringsplattformen Raise Reach och nättidningen Aktiebladet som drevs av Thony Norelli (numera Thony Johansson) som är mest känd från märkliga affärer med bland annat företaget Systemhus. Han är också känd för att höra av sig till de som skriver om honom.  Idag är både Raise Reach och Aktiebladet nedstängda. EEW förnekar att de haft några som helst kontakter med detta bolag.

Peter Lindh, en styrelseledamot i bolaget Cindrigo och kopplad till bolaget Repairagus, är en annan person som uppgett till tidningen Realtid att han bistått med försäljning av aktier i EEW. Jimmy Ededahl är en annan person som via bolaget Eder Förvaltning erbjudit aktier EEW och Cindrigo enligt vad som upgges i Realtid. Erbjudandet av aktier har i EEW har dock tagits bort. Även han är kopplad till Repairagus.

Elln Invest och Repairagus har dessutom nära band till varandra. Lars Nicholls är ägare av Elin Invest AB. och enda ordinarie styrelseledamot med Lars Hennig som suppleant. Han är i sin tur ende styrelseledamot  i Repairagus AB med Martin Lindgren som suppleant. Huvudägare uppges en man vid namn Oskar Kantoft vara genom ett bolag som heter Ranko AB. Kantoft är revisor men också styrelseledamot i en mängd företag. Hennig och Nicholls har tidigare drivit en försäkringsförmedlare med namnet Hennig-Nicholls Kapitalförädling.

Sajten Börsvärlden publicerade en betalartikel om EEW. Längst ner i artikeln angavs att Lars Nicholls företag Elln Invest var ombud för försäljningen av EEW:s aktier på den svenska marknaden och högst upp i artikeln stod det att den hade publicerats i samarbetet med EEW och dessutom fanns en intervju med Kumlin i artikeln. Allt detta förnekades av Svante Kumlin och EEW som bland annat uppgav att intervjun aldrig gjorts och var falsk varvid artikeln togs bort.

Malmö-företaget Global Crowdproject AB har också uppgett att de förmedlat EEW-aktier. Detta bolag ägs av Peter Kramberger.

Alpha Nordic är ett annat bolag som till Realtid faktiskt uppgett att de förmedlat EEW-aktier. Detta har medgetts av anställda på Alpha Nordic:

Martin Frödin, head of equity sales på Alpha Nordic, berättar via mejl hur erbjudandet hanterades, han vill dock inte kommentera om någon av kunderna investerat:

”Vi har ett större investerarnätverk där medlemmarna löpande få ta del av investeringsmöjligheter i olika bolag. En post aktier i Eco Energy World (EEW) har presenterats för detta nätverk. Säljaren av denna aktiepost har presenterat EEW och nätverket har i samband med detta givits möjlighet att förvärva existerande aktier (från tredje part).”

En delägare i Alpha Nordic är Daniel Olsson. Han har tidigare varit rådgivare på firman Hennig-Nicholls. Därefter arbetade han på Stellum kapitalförvaltning innan han engagerade sig i bland annat Captura Kapitalplacering AB och Alpha Nordic AB. Daniel Olsson och Sam Innergård kontrollerar Alpha Nordic AB och Captura Kapitalförvaltning tillsammans. I styrelsen för Alpha Nordic har de sällskap av Martin Frödin. som väl sannolikt också är delägare och i styrelsen för Captura Kapitalförvaltning AB och Blå Lejonet Holding AB sitter Julia Koistinen som suppleant. Hon uppges vara anställd på Alpha Nordic på deras hemsida. Sam Innergård äger SHI Invest AB som i sin tur äger aktieposterna i Captura, Blå Lejonet Holding och Alpha Nordic.

EEW förnekar att det har haft nån försäljning av aktier via Alpha Nordic.

Det hela är väldigt märkligt och det finns egentligen två alternativ. Antingen ljuger Kumlin och EEW om det hela eller så har de bolag som sagt att sålt EEW-aktier kört med en bluff. Det är omöjligt att veta vad som är sant.

Svante Kumlin själv har drivit företag under lång tid. Han har också gjort konkurs två gånger. En gång 1990 och en gång 2012. Det är inget märkligt med det, sysslar någon med investeringar i modern teknik och liknande är ofta problem med likviditet och/eller lönsamhet i början.

2006 gjordes ett försök att börsnotera företaget Eco Supplies som levererade bläckpatroner i konkurrens med InkClub. Det dock aldrig av då han inför börsnoteringen glömt att informera om att han tidigare haft ett företag som gått i konkurs. Fredrik Staël von Holstein, bror till den från IT-boomen välkände Johan Staël von Holstein engagerades därefter i företaget. Planen var då att återigen börsnotera bolaget efter att kapital tagits in från externa investerare. Med tiden tycks bolaget ha ögat om sin verksamhet och ska istället ha börjat publicera solpaneler. Enligt Kumlin gick de i konkurs på grund av lågpriskonkurrens från Kina. Vid det tillfället hette bolaget Eco Supplies Solar AB.

Han ska också enligt Realtid bland annat ha varit engagerad i ett företag vid namn Scandinavian Business Systems Ltd (SBS) med telemarketingverksamhet i Malmö. Jag kan inte hitta något som bekräftar att det är korrekt. Detta företag blev ökänt för oseriösa försäljningsmetoder och lurendrejeri. De ska ha förekommit på Svensk Handels varningslista men jag har inte kunnat bekräfta detta. Bolaget gick sedermera i konkurs. Det finns idag ett bolag med detta namn men det har uppenbarligen inget med Malmöföretaget att göra.

Slutligen ska jag påpeka att det inte verkar ha förekommit några olagligheter i något av de beskrivna fallen. Mycket tyder dessutom på att Svante Kumlin och EEW inte varit inblandade i några tveksamma affärer. Däremot tycks obetänksamma uttalanden från företrädare för EEW ha utnyttjats av välkända svenska spekulanter, lycksökare och fifflare.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!