Antalet rapporterade fall av corona är en meningslös siffra

Antalet rapporterade (konstaterade) fall av covid-19 återspeglar bara en sak. Antalet testade människor. Länder som testar många har många rapporterade fall och länder som inte testar alls har få fall. Antalet sjukhusvårdade, antalet IVA-fall och antalet dödsfall i corona är bättre siffror men de måste ställas i relation till befolkningen om de ska jämföras mellan länder.

Och som Richard Swartz skriver på ledarsidan i DN så är Sverige i nuläget mindre drabbat än de flesta andra europeiska länder. I våras hade Sverige många dödsfall men nu under hösten är det färre dödsfall än de flesta andra europeiska länder. Antalet konstaterade fall är dock mångdubbelt fler. Vilket beror på att det numera går att testa på ett sätt som inte var möjligt i våras.

Sverige har alltså som förväntat klarat det som kallats andra vågen av covid-19 bättre än de flesta andra länder i Europa. Nedanstående tabell har med länder som har mellan 4 och 16 miljoner invånare.

Europeiska länder jämförbara med Sverige ur befolkningssynpunkt, döda per 1 000 000 invånare

  1. Belgien, 1 673*
  2. Tjeckien, 980*
  3. Bulgarien, 963*
  4. Ungern, 848*
  5. Kroatien, 796*
  6. Schweiz, 796*
  7. Sverige, 785
  8. Nederländerna, 616
  9. Österrike, 614*
  10. Portugal, 602*
  11. Irland, 445
  12. Grekland, 397*
  13. Serbien, 391*
  14. Slovakien, 297*
  15. Danmark, 182
  16. Finland, 92
  17. Norge, 76

*) länder med klart högre andel dödsfall än Sverige under hösten

Källa: SVT

Länder som drabbades hårt i våras som Nederländerna och Sverige har klarat sig bättre under hösten med undantag av Belgien. Länder som nästan inte drabbades alls i våras som Grekland, Bulgarien, Tjeckien och Slovakien har drabbats hårt nu under hösten med undantag av Danmark, Finland och Norge. Det är med andra ord i stort sett som väntat. 11 länder av 17 har haft fler dödsfall i corona i förhållande till befolkningen under hösten än Sverige.

Även inom Sverige är det samma ojämna smittspridningsmönster där Västra Götaland återigen har en plattare kurva när det gäller smittspridning och antalet döda än Stockholm. Vad som skiljer sig är också att Skåne har många smittade och många dödsfall nu medan de nästan inte hade nån smitta alls under våren. Andra delar av Sverige som hade många dödsfall i våras som Sörmland och Östergötland har få dödsfall nu. Glesbefolkade delar av Sverige har mindre smitta och färre dödsfall.

Det gäller i ett europeiskt perspektiv också glesbefolkade länder som Finland och Norge. Tätbefolkade Danmark och glesbefolkade Sverige är de stora undantagen.

Läs mer: Coronahanteringen vittnar om vart Sverige är på väg

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!