Ganska ointressant lista över de som tjänar mest

ETC har listat de 25 svenskar som tjänade mest under 2019. Det är en fullständig ointressant lista då i stort sett ingen av de listade hör till makteliten i Sverige. Listar har främst med personer som sålt IT-företag, ett antal mindre fastighetsägarna som av nån anledning hade stora inkomster under 2019 (kanske sålde de sitt bolag eller så sålde de nån värdefull fastighet.

De enda riktiga makthavare som finns med är HM-ägare som Lottie (Liselott) Tham och Stefan Bengtsson, Eric och Carl Douglas från finansfamiljen Douglas, Stefan Glevén som arbetar åt familjen Wallenbergs riskkapitalbolag EQT, Gustaf Rentzhog som arbetar åt familjen Söderbergs finansrådgivningsföretag Söderberg & Partners samt Fredrik Lundberg från finansfamiljen Lundberg.

De listade personerna har i de flesta fall mycket lite med den omfördelning av rikedomar från fattiga till rika som skett i Sverige att göra. Undantaget är de nämnda personerna.  Det är helt enkelt en dålig illustration av vilka som har makt och inflytande i Sverige. Vilket ju är det intressanta.

De flesta på listan har blivit rika genom lite tur, gedigna kunskaper i programmering, uppfinningsrikedom eller genom att a vunnit på en totalt missriktad och felaktiga bostadspolitik som de inet haft något som helst inflytande över. Programmeringsnördar som Ludvig Strigeus eller Markus Persson, pokerspelare som Jonas Danielsson eller forskare/uppfinnare som Erik Wistrand och Staffan Truvé har mycket lite makt. Även om de tjänade mycket under 2019.

Läs mer: De som tjänar mest hör sällan till de mäktigaste

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!