Gula kortet – en utredning om spelfusk i IF Elfsborg och Kvarnby IK

I en utredningen som polis och åklagare kallar gula kortet åtalades fyra fotbollspelare i början av december. De är misstänkta för tagande av muta, givande av muta, medhjälp till givande av muta, spelfusk och ringa narkotikabrott. Det enda brott som erkänts av någon av de åtalade är ringa narkotikabrott.

De fyra som är åtalade inkluderar en tidigare proffspelare i Storbritannien, Pawel Cibicki, med ett uppenbart spelberoende, en fotbollspelare som dessutom är landslagspelare i futsal vid namn Kristian Legiec och en annan fotbolls- och futsalspelare vid namn Robin Armandt (även han landslagsspelare i futsal) samt en fotbollsspelare vid namn Vladimir Pasarikovski. De är alla ursprungligen från Malmö och dess närhet och flera av dem känner varandra från flera olika fotbollsklubbar och kanske också från uppväxten. Om de är skyldiga eller inte får rättegången utvisa.

Robin Armandt har under tiden april till och med augusti 2019 i Malmö tagit emot, godtagit ett löfte om eller begärt otillbörliga förmåner för utövningen av sin anställning. Han spelade under den tiden med Kvarnby IK som målvakt och har enligt åtalet tagit mot 34 500 kronor i mutor. Armandt uppges ha fått pengarna av Vladimir Pasarikovski i syfte att han skulle underprestera i sex matcher. Båda två förnekar brott.

Vladimir Pasarikovski och Robin Armandt är också åtalade för spelfusk i samband med detta då de har vidtagit åtgärder som varit ägnade att påverka utgången av spel som omfattas av licenskrav enligt spellagen. Bland annat har de använt spelkonton öppnade i andra personers namn för att kunna spela på de aktuella matcherna.

Pawel Cibicki fick i maj 2019 ett lån på 300 000 från Pasarikovski och Legiec. De två senare är åtalade för givande av muta och spelfusk medan Cibicki är åtalad för tagande av muta och spelfusk. Åklagaren anser att detta var en muta, eller som det uttrycks i åtalet en otillbörligt förmån, för att Cibicki skulle se till att han fick en varning, ett gult kort i en match mellan IF Elfsborg och Kalmar FF. I matchen fanns ett ovanligt stort spel på att han skulle få ett gult kort från flera av de åtalade personerna. bland annat via spelkonton registrerade på andra personer, främst olika nära släktingar. Cibicki spelade vid tillfället för IF Elfsborg då han var utlånad av Leeds som han hade kontrakt med. Alla tre förnekar brott. Cibicki tycks ha ett spelberoende och hade vid tillfället stora spelskulder vilket kan förklara att han drogs in i det hela:

Av polisens utredning framgår att spelaren vid sidan av fotbollskarriären har dragits med ett spelberoende. I förhör säger han själv:

– Det har varit mycket pengar som jag har spelat bort… det är…. det är sanning.

Han uppger att han inte har några sparade pengar och säger att han har spelat bort alla pengar som han har tjänat.

– Ja, det kan man säga… Eh… ja, det har jag gjort, helt ärligt.

Det finns en omfattande bevisning i ärendet och dessutom en stor mängd vittnesmål. Åtalet kan också kopplas till utredningen om spelfusk i några GAIS-matcher.

Vladimir Pasarikovski är också åtalad för ringa narkotikabrott vilket han erkänt. Han greps med 4 tramadoltabletter. Detta brott har han erkänt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!