Gängland Sverige

Organiserad brottslighet är inget nytt i Sverige. I det moderna Sverige uppstod organiserade kriminella organisationer bland annat i samband med införandet av motboken med spritransonering och systembolag. Gängen kom att syssla med smuggling av sprit till Sverige och var sannolikt också involverade i illegal tillverkning av sprit. Kända exempel på denna typ av brottslighet är familjen Hannell i Norrland, Algoth Niska och smugglarkungen Bremer på Västkusten. Hannell kom att lägga grunden för en familj/släktbaserad brottslighet som varade över tre generationer. De kom att utveckla utpressning och beskydd som en central del i sin verksamhet. De som har studerat gängkriminalitet har bortsett från denna typ av gamla kriminella släktnätverket. Sannolikt för att de saknar kunskap om den svenska historien.

I vissa resandefamiljer uvecklades också en släkt och familjebaserad brottslighet som varade i flera generationer. Några exempel på detta är släkten Magnusson i Göteborgsområdet och släkten Cederholm i Skåne. Efter andra världskriget utvecklades också en brottslighet inriktad på spelklubbar, slumbostäder, porr och narkotika. Leif Stenberg (Mr X), Roland Bjuhr (Cupolenmannen), Fleming Broman (Sandhamnsligan), Karl Pauksch, Roy Andersson, Seth Roland Arnér och Björn Hedstig med flera är några typiska representanter för denna typ av brottslingar och brottslighet. Inte sällan sysslade de också med bolagsplundring och skumma fastighetsaffärer mer mera. Även dessa kriminella och kriminella nätverka som uppenbart är organiserad brottslighet är något som forskningen i allmänhet bortser ifrån.

Nätverk med narkotikasmuggling och prostitution som delar av verksamheten utvecklades också. Bland annat bland US-amerikanska desertörer som tog med sig sitt missbruk och sina kontakter från Vietnam, Tyskland och USA. Vidare fanns det en hel del brottslingar bland de ungerska flyktingarna 1956 som kom att spela en roll i den svenska kriminalitetens utveckling. Gäng med bankrån som specialitet skapades också under denna tid och vissa bankrånare, Clark Olofsson, Lars-Inge Svartenbrandt, Nisse Pistol, Bosse Dynamit med flera blev nästan mytiska figurer. Senare kom personer från Jugoslavien att spela stor roll inom den organiserade brottsligheten i Sverige med personer som Dragan Joksovic, Arkan, Ratko Djokic och Naser Dzeziliji.

Under 1960-talet och 1970-talet växte också lokala kriminella gatugäng fram på många håll som exempelvis Stenungsund och Hammarkullen (jag har bara kunskap om Västsverige) liksom de första kriminella mc-klubbarna, exempelvis Lucifers Bunch MC, Hising Island MC, Hawks MC och Mandroms MC i Göteborg. I de lokala gatugängen och de tidiga mc-gängen var narkotikaförsäljning centralt. På 1970-talet dyker också de första kriminella släktnätverken med invandrarbakgrund upp såsom släkten Yildiz i Stockholm, och Kupa i Malmö. Yildiz finns fortfarande kvar som ett kriminella nätverk på släktbasis.

Skjutvapen började dyka upp i lite större skala bland gängkriminella utanför bankrånarnas skaror i början av 1980-talet. Bland annat i kretsar kring porr- och spelklubbar i olika städer. Motsättningar inom de jugoslaviska nätverken kom som ett brev på posten i samband med kriget i Jugoslavien. Detta gjorde det möjligt för de kriminella mc-gängen att expandera och medförde också kriminella gatugäng kunde skaffa sig mer makt och utrymme. Detta skedde i samma veva som det social välfärdssystemet rustades ned med nedskärningar och privatiseringar. Det gav utrymme för många gäng att expandera och nya att uppstå, exempelvis gäng som Gringos, Fucked for Life (Tumba Lords), Brödraskapet Wolfpack och Örnligan. Sammantaget ledde detta till konkurrens om makt och territorium samt till ett ökat våld mellan gängen med start på 1990-talet. Denna utveckling skedde först i Göteborg innan den sen kom till Malmö och Stockholm.

På 1990-talet etablerade sig också de internationella kriminella mc-klubbarna Hells Angels MC och Bandidos MC i Sverige. till en början ledde det till ett omfattande våld, det som kallas det stora nordiska mc-kriget.

Redan på 1990-talet var det många skjutningar i Göteborgs gängmiljöer och år 2000 är fortfarande det värsta året någonsin i Göteborgs undre värld när det gäller skjutningar. Nedskärningar, avregleringar och privatiseringar har fortsatt vilket än mer gynnat de kriminella gängen.

Maffialiknande gäng har sedan växt fram i i framförallt Göteborg (Original Gangsters som dock senare i stort sett har upplösts, Albanligan, Backagänget) men även i Södertälje (Södertäljenätverket) och Stockholmsområdet (Kostymerna, Botkyrkanätverket). I Stockholm kom kriminella gäng att utveckla en egen nisch, värdetransportrån som exempelvis Arlandarånet 2006, Akallarånet 2005 och helikopterrånet. Men även en del kriminella grupperingar i Göteborg och Malmö sysslade med den typen av rån. De genomförde och deltog i värdetransportrån i hela Sverige samt i Norge (Nokas-rånet) och Danmark (Brøndbyrånet och Glostruprånet).

Fler internationella mc-klubbar såsom Outlaws MC, Satudarah MC och No Surrender MC har under 2000- och 2010-talen försökt etablera sig i Sverige. De har i allmänhet misslyckats på grund av de omedelbart bekämpats av Hells Angels MC och Bandidos MC.

Totalt anser polisen att det idag finns omkring 50 kriminella gäng eller nätverk i Stockholmsområdet, de flesta av dem gatugäng. I verkligheten finns det sannolikt snarare kring 40 stycken. Malmö har enligt polisen cirka 20 kriminella gäng/nätverk medan Göteborg har ungefär lika många som Malmö. Mindre städer med kriminella nätverk och gäng är Landskrona, Helsingborg, Trollhättan, Borås, Värnamo, Skövde, Örebro, Linköping, Norrköping, Södertälje, Uppsala, Västerås och Borlänge. En del av dessa grupperingar och nätverk är dessutom släktbaserade men finns inte med i polisens rapport om släktbaserade nätverk (den så kallade klanrapporten).

De kriminella mc-klubbarna har drygt 30 lokala klubbar (chapters) i städer och orter som Malmö (Hells Angels MC, Bandidos MC, Satudarah MC), Trelleborg (Red Devils MC), Helsingborg (Hells Angels MC, Bandidos MC), Hässleholm (Hells Angels MC), Höör (Bandidos MC), Kungsbacka (Red Devils MC), Göteborg (Hells Angels MC, Red Devils MC, Bandidos MC), Ale (Hells Angels MC) Kungälv (Bandidos MC), Vänersborg (Bandidos MC), Svenljunga (Red Devils MC), Värnamo (Bandidos MC), Kalmar (Red Devils MC), Karlstad (Hells Angels MC), Örebro (No Surrender MC), Norrköping (Hells Angels MC, Red Devils MC), Linköping (No Surrender MC), Eskilstuna (Hells Angels MC), Stockholm (Hells Angels MC, Bandidos MC), Sala (Red Devils MC), Uppsala (Hells Angels MC) och Luleå (Hells Angels MC). Detta är de städer/orter som klubbarna själva uppger att de har lokala avdelningar på.

Polisen anser vidare att det finns omkring 40 kriminella släktnätverk med fäste i Malmö, Landskrona, Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad, Halmstad, Göteborg, Kungälv, Strömstad, Jönköping och Södertälje. Det är en total överdrift och antalet släktbaserade kriminella nätverk i verkligheten är snarare kring 25 stycken. Några av de senare har dock ingen egentlig koppling till organiserad brottslighet utan handlar mest om social problematik inom släkten och andra är identiska med de lokala kriminella gatugängen, framförallt gäller det Malmö där flertalet påstådda gatugäng också är släktnätverk. Flera av de släktnätverk (klaner) polisen påstår finns består av en, två eller tre personer. Det är uppenbart felaktigt att kalla det för kriminella nätverk.

Polisen anser idag att det finns cirka 80 utsatta områden i Sverige. De kommuner som anses ha utsatta områden är Stockholm (anses ha 12), Botkyrka (4), Tumba (1), Huddinge (2), Haninge (2), Södertälje (5), Sundbyberg (2), Järfälla (2), Sollentuna (2), Upplands-Bro (1), Upplands-Väsby (1), Uppsala (1), Västerås (1), Borlänge (1), Norrköping (2), Linköping (1), Eskilstuna (3), Örebro (2), Trollhättan (3), Göteborg (11), Borås (3), Halmstad (1), Helsingborg (4), Landskrona (1), Malmö (8), Kristianstad (2), Växjö (1) och Jönköping (1).

Läs mer: Kriminella nätverk och gäng

Rapporter och forskning

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!