Spritsmugglarna i Malmö under motboksepoken

Under tiden med spritransonering och motbok på 1920-talet förekom spritsmuggling i hela Sverige och omfattade även smuggling till Norge och Finland. Det är dock bara på västkusten och i Stockholmsrådet som det fanns mycket omskrivna smugglare, i media kallade smugglarkungar såsom Ernst Bremer, Algoth Niska och den våldsamme Georg Malmberg. Men även i södra Sverige fanns omfattande smugglingsnätverk och en känd smugglare var Magnus Nilsson. Han ingick i ett nätverk som också omfattade en tysk exportör vid namn Jürgen Hansen och en dansk storsmugglare, Niels Gaarden Jensen.

Magnus Nilsson föddes den 21 april 1885 i Malmö, Sverige. Hans roll i nätverket var att bedriva importen av sprit, han tog emot lasten från storsmugglaren Gaarden Jensen och fraktade den till land. Han var den sista länken i ledet innan grossisten tog emot och sålde till slutkonsumenter. Mycket av den sprit som importerades såldes i Malmö och till en början stod Nilsson själv för hanteringen, men när omfattningen av hans verksamhet steg kraftigt anlitade han personer som jobbade åt honom istället. Nilsson hade till slut ett eget stort smugglingsnätverk i Malmö

Jürgen Hansen föddes under den senare delen av 1800-talet i Kiel, Tyskland. Han var en före detta sjökapten som hade erfarenhet av Östersjön och Nordsjön efter en längre tjänstgöring i den tyska marinen under första världskriget. Han var spritexportör  med verksamhet i Danzig (Gdansk) och den som också tjänade de allra största summorna på sprithandeln. Han anlitade sjömän som kunde frakta spriten från de tyska hamnarna till Sverige. Han själv hade ingen kontakt med de som tog emot spriten i Sverige, hans mellanhand och den egentlige smugglaren Niels Gaarden Jensen, skötte i stort sett all kontakt med de svenska importörerna.

Niels Gaarden Jensen föddes den 7 januari 1893 på Nordjylland, Danmark. Han flyttade tidigt från Danmark till Tyskland för att smuggla sprit. Han hade en kriminell bakgrund och satt fängslad under perioder men återvände alltid till spritsmugglingen så fort han kom ut från fängelset. Han jobbade i nära kontakt med sina kollegor Jürgen Hansen och Magnus Nilsson. Han agerade spritmäklare i smugglarkedjan och medlade i många lägen i relationen mellan Jürgen Hansen och Magnus Nilsson. Hans syfte var att sammanföra skandinaviska spritimportörer med de tyska spritexportörerna. Han kan ses som spindeln i nätet då han hade kontakt med i stort sett alla aktörer i smugglingskedjan.

I likhet med andra smugglare använde Gaarden Jensen och Nilsson skjutvapen om de behövde:

Men det var i alla händelser en organiserad brottslighet det rörde sig om. Smugglarna inte bara ägde vapen, de använde dem också när myndigheterna närmade sig. När polisen någon gång lyckades gripa smugglare gick det inte sällan våldsamt till. Inte för inte var båtarna som man använde för smugglingen pansarförsedda. Myndigheterna och smugglarna kunde beskjuta varandra. Kaptenen på en av smuggelbåtarna, Frederik Christensen, avlossade 1924 en serie skott mot kustbevakningen. Enligt uppgift gick han alltid beväpnad. Även den nämnde Niels Gaarden Jensen sköt mot polisen när han höll på att åka fast, liksom många andra smugglare som Nilsson och Lundin kartlagt.

Den 19 februari 1930 ­häktades Niels Gaarden Jensen, Magnus Nilsson, Ernst Andersson och Artur Jönsson som misstänkta för storskalig smuggling av sprit. De misstänktes för att olagligt ha fört in tusentals liter sprit och erkände snart att de under de senaste fem åren både hade deltagit i en lång rad smuggelräder längs Sveriges södra kuster. De fyra männen åtalades för att ha fört in sammanlagt 12 000 liter sprit mellan 1925 och 1929.

Några år senare , efter ytterligare ett tillslag, kunde myndigheterna konstatera att Niels Gaarden Jensen mellan 1928 och 1934 på egen hand hade fört in så mycket som 57 120 liter starksprit i Sverige.

Läs mer:

  1. Fifflarna – Gösta Hannell och Rolf Hannell
  2. Fifflarna – Folke Hannell och Håkan Hanell
  3. Smugglarkungen Ernst Bremer
  4. Smugglarkungen Algoth Niska
  5. Den obehaglige smugglarkungen – Carl Georg Malmberg
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!