Högerextrem rasist- och konspirationssajt nedstängd av Youtube

Youtubekanalen Swebb-TV, en högerextrem, rasistisk sajt som sprider konspirationsteorier, har stängts ner av Youtube. Detta upprör många högerextremister, däribland Partiledaren för Sverigedemokraterna, Jimmy Åkesson. Youtube är en kommersiell verksamhet som ägs av Google. De har olika typer av riktlinjer som styr vad som får spridas via kanalen. Uppenbarligen har de bedömt att den högerextrema kanalen överträtt dessa riktlinjer. Daniel Poohl från Expo tror att det har med att de sprider en massa konspirationsteorier (dvs falska nyheter) att göra:

Daniel Poohl är inte särskilt förvånad över att Jimmie Åkesson går ut till försvar för alternativmedierna, trots att Sverigedemokraterna har menat att bland andra Nya Tider är ideologiskt avvikande från dem själva.

– SD har ändå alltid haft en generellt positiv syn på de alternativa medierna, de står för en världsbild som passar dem. I det här fallet försöker de väl göra det till en fråga om yttrandefrihet, men mycket handlar det nog om att man vet att partiets gräsrötter finns bland alternativmediernas anhängare, och de är väldigt upprörda över vad man uppfattar som en nedstängning, säger Daniel Poohl.

Själv tror han att Youtubes agerande är en följd av de hårdare tag mot stötande innehåll som plattformen tagit de senaste åren. Regelverket har skärpts i omgångar för att få bort material som förespråkar nazism, rasism, andra hatideologier eller konspirationsteorier.

– Google har sannolikt fått anmälningar på innehållet från youtubeanvändare. Vi är mitt i en pandemi, och det här är en videokanal som saluför teorier som får människor att bli mindre benägna att ta vaccin. Jag kan tänka mig att det är vad det handlar om, säger Daniel Pool.

Högerextremister har dock lanserat en ny konspirationsteori om varför Youtube stängt ner Swebb-TV. Den svenska regeringen ligger bakom och har beordrat nedstängningen. Som så mycket annat högerextremister påstår är det naturligtvis helt verklighetsfrämmande fantasier. Världen fungerar helt enkelt inte så. Att påstå att regeringen i det pyttelilla landet Sverige skulle kunna påverka besluten i det jättelika företaget Google är bara dumt och korkat.

Swebb-TV har också omfamnats av en del som tidigare varit vänster men som numera är rasister på väg mot fascismen. Expo kallar dem nationalistvänster men det är ett för snällt ord som jag ser dem. De är inte vänster och de är dessutom rasister. Framförallt har denna nya fascistiska strömning fått stöd bland tidigare medlemmar i Kommunistiska Partiet (KP) samt andra tidigare stalinister och maoister men det har också förekommit enstaka avhopp från Vänsterpartiet och andra vänstergrupper.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!