Gängland Malmö – kriminella nätverk med ursprung i Libanon

Rosengård är en av de stadsdelar i Malmö som anses vara ett så kallat utsatt område. De andra områdena är Seved, Nydala, Hermodsdal, Lindängen, Holma, Kroksbäck och Bellevue. I alla områdena anser polisen att det finns kriminella nätverk och gäng.

Polisen anser att det finns 6 kriminella nätverk i Rosengård. Flertalet av dessa verkar vara släktbaserade, dvs baserade på en släkt eller familj. De olika släkterna är dessutom ofta kopplade till varandra. De är därför inte heller alltid enbart kopplade direkt till en stadsdel. Ett par av nätverken är också kopplade till stadsdelen Seved och andra till stadsdelar som Hermodsdal och Nydala. Detta gör att polisens uppskattningar av antalet kriminella nätverk i Malmö troligen är kraftigt överdrivet.

Enligt polisen finns det 3 kriminella nätverk i Seved/Sofielund, 5 i Holma/Kroksbäck/Bellevue, 3 i Nydala/Hermodsdal/Lindängen och som sagt var, 6 i Rosengård. Totalt 17 nätverk i Malmö. Sannolikt är antalet egentliga kriminella nätverk i Malmö cirka hälften av detta. Dessutom säger polisen att det finns 20 kriminella släktnätverk men deras definition av släktnätverk (eller klaner som de kallar dem) är märklig då ett nätverk eller kriminell släkt enligt dem kan bestå av nån enstaka person upp till 5 personer. Sådana små grupper är varken kriminella nätverk, kriminella klaner eller kriminella släkter.

I Seved finner vi enligt polisen Satudarah MC och i Rosengård hittar vi Loyal to Familia. Det är samma kriminella nätverk och har en koppling till familjerna Zein och Al Zein (vilket är olika grenar av samma släkt). Det finns dessutom en tredje gren av samma släkt i Malmö som stavar namnet El Zein. Alltihop kan nog betraktas som ett enda nätverk med koppling till både Rosengård och Seved.

Ett annat av polisens påstådda nätverk med koppling till Rosengård är släkten Fakhro men det är tveksamt om det överhuvudtaget ska anses vara ett kriminellt nätverk. I verkligheten så är Fakhro främst inblandade i brott som kan kopplas till en intern släktfejd och kopplingen till brott utanför denna fejd är liten. Genom att det är interna släktfejd innebär det också att släkten Fakhro inte kan anses vara ett kriminellt nätverk utan om de överhuvudtaget ska anses ha en koppling till organiserad brottslighet så handlar det om två nätverk.

Ytterligare en släkt som kopplas till Rosengård men dessutom också till Hermodsdal och Nydala är släkten Fattah medan släkten Omeirat har koppling till Rosengård och Seved. Egentligen är det enstaka familjer och personer i dessa släkter som kan kopplas till brottslighet och de är dessutom kopplade till några kriminella personer i släkten Saado och några i släkten Khodr.

Ingen av dessa familjer och delar av släkter kan sägas utgör kriminella nätverk i sig. Istället är det nog så att de kriminella delarna av dessa familjer och släkter (kanske med undantag av Fakhro och Zein/El Zein/Al Zein som kanske kan betraktas som egna nätverk) kan anses utgör ett enda stort kriminellt nätverk på etnisk grund. Ungefär som Södertäljenätverket som ju är baserat i den syrianska befolkningsgruppen.

De tillhör nämligen tillsammans med enskilda personer/familjer från ytterligare några släkter som Abdo, Ayoub, Khalil, Osman, Gültekin och Turkie en särskild etnisk grupp, mhallami. Detta nätverk har även koppling till andra skånska städer och orter som Helsingborg, Kristianstad, Landskrona och Lund med flera. Dessutom finns kopplingar till kriminella nätverk i Göteborgsområdet och Jönköping. Där handlar det om personer ur släkter som Ali Khan, Omeirat, Babayigit, Ez Eddine, Daood, Zen (ytterligare en alternativ stavning av Zein), Kavak, Khalil, Khodr, Omeirat och Semmo. Alla sammanknuta av gemensamt ursprung och äktenskapliga allianser.

Mhallami är arabisktalande personer som ursprungligen kommer från sydöstra Turkiet men oftast kommit till Sverige från Libanon där de levt sen början av 1900-talet. En del av dem kallar sig själva för kurder och ibland kallas de libanesiska kurder. Men de är sannolikt inte alls kurder och har inget med kurder att göra. De talar inte kurdiska och bär gemensamma efternamn med syrianer/assyrier/arameer vilket gör att den dominerande teorin om deras ursprung är att de är syrianer/assyrier/arameer som konverterat till islam. Gruppen kallas också mardelli eftersom de ursprungligen kommer från Mardin-provinsen i Turkiet.

I Malmö finns också ett annat kriminellt nätverk av samma typ. Också med en koppling till Libanon. Det handlar också om personer och familjer från släkter som är arabisktalande och i huvudsak invandrat till Sverige från Libanon. Dessa familjer anses ha palestinskt ursprung. Det palestinska nätverket samarbetat med mhallaminätverket.

De personer som ingår i nätverket hör hemma i familjer och släkter med namn som El Heich med koppling till Holma, Kroksbäck och Nydala, El-Beyrouti med koppling till Holma och Kroksbäck, Alzuriey med koppling till Sorgenfri, Ghoneim med koppling till Rosengård, Hadrous med koppling till Rosengård, Hassoun med koppling till Rosengård och Seved.

Även detta nätverk har koppling till andra skånska städer och orter som Helsingborg, Klippan och Landskrona och omfattar också personer från släkter som Kassem som betraktas som en palestinsk familj samt personer ett par familjer med arabiskt ursprung men också från Libanon som Zahran, Zubeidi (Landskrona). Detta nätverk tycks inte ha samma kopplingar till Göteborgsområdet som mhallaminätverket men det finns personer i Göteborg ur en släkt/familj med namnet Masharawi som troligen kan kopplas till detta nätverk.

Jag vill till slut betona att många av dessa efternamn bärs av ganska många människor. En del är inte alls släkt med de andra som bär namnen och även om de är släkt så är de flesta inte inblandade i brottslighet av något slag. De flesta människor med mhallamiursprung är inte heller inblandade i brottslighet och det är inte heller de flesta palestinier eller de flesta syrianer.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!