Känd rappare häktad för kidnappning av annan rappare

En känd rappare från Rinkeby har häktats som misstänkt för inblandning i en kidnappning av en annan känd rappare. Kidnappningen ägde rum i mitten av april i år  och i september häktades tre män som misstänkta är kidnappningen. Alla tre är enligt DN knutna till det kriminella nätverket i Vårby gård (Vårbynätverket). De tre är misstänkta för människorov, rån och grov utpressning. Sen dess har fler personer blivit misstänkta och häktade för inblandning i kidnappningen och totalt är 12 personer häktade.

Den senast häktade är den kände och framgångsrike rapparen Yasin Byn eller bara Yasin som anses tillhöra det kriminella nätverket Shottaz. Han heter egentligen Yasin Abdullahi Mahamoud och dömdes i maj 2018 för grovt vapenbrott tillsammans med vännen och Shottaz-medlemmen Vincent Mbinkeu som mördades natten till nyårsafton 2019. i vad som tycks ha varit en intern uppgörelse i Shottaz. Yasin Byn fick fängelse i två och ett halvt år och kom ut i november 2019. Han var sen en av de 5 personer som häktades för mordet på den tidigare vännen natten till nyårsafton 2019. I mars 2020 släpptes han ur häktet på grund av brist på bevis. Men nu har han alltså häktats igen. För inblandning i en kidnappning.

I slutet av november förra året intervjuade Yasin Byn av SVT och uppgav då att han lämnat det kriminella livet bakom sig:

I SVT-dokumentären ”Yasin” frågar musikjournalisten Johannes Cakar om rapparen har lämnat det kriminella bakom sig.

Yasin tvekar och hummar och undrar om han kan få nästa fråga.

– Jag vill inte svara på den frågan, den var för… i hela intervjun nu så är det svart på vitt att jag har lämnat det bakom mig… förstår du?

Han beskriver hur han satt i sin fängelsecell och såg hur hans kompisar och kolleger tog emot priser på musikgalor. Hur raden i låten ”Det göms i snö” kom till:

– Min kropp är här men jag sover mellan stjärnor. Jag är i det här rummet, i den här cellen, men varje gång jag drömmer så är jag bland stjärnorna

Så är uppenbart inte fallet då inblandningen i kidnappning avslöjats med hjälp av material från den franska polisens avlyssning av encrochat.

Den rappare som kidnappades är Einár som egentligen heter Nils Grönberg. Han är ung, bara 17 år och uppges vara inspirerad av Akon och 50 cent. Själv jämför han sig med Eminem. Vit rappare. Genom att lägga ut klipp på Instagram, sina låtar och videos på Youtube och sedan släppa dem på Spotify blev han snabbt en av Sverige största artister förra året. Han är son till skådespelerskan Lena Nilsson.

Einár är också själv straffad och har suttit på HVB-hem enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Han dömdes i augusti 2019 misshandel och under samma år dömdes han också för olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. I juni 2018 dömdes han för ett ungdomsrån mot tre pojkar där han kom en över en dyrbar jacka. Rånet skedde alldeles innan han slog igenom som rap-artist och genomfördes ihop med två vänner från Enskededalen. Einár var vid tidpunkten 15 år gammal. Han tycks ha en koppling till ett kriminellt nätverk i Enskededalen som uppges ha kontakter med Husby hyenor men mer belagt är en koppling till Bredängsnätverket och genom en musikstudio till Ali Khan. Han har vägrat medverka i utredningen om kidnappningen.

Flertalet av de som häktats som misstänkta för kidnappningen av Einár tillhör Vårbynätverket. Yasin är misstänkt för att ha lurat Einár till en musikstudio som har en koppling till kidnappningen. Han greps cirka en timme innan tolvslaget på nyårsafton efter att ha varit anhållen i sin frånvaro sedan 1 december, Han förnekar brott.

Yasin eller Yasin Byn är inte den enda rapparen som kan kopplas till Shottaz utan även rapparen Jaffar Byn, eller Jafar Ahmed Sadik som han egentligen heter, tillhör också Shottaz. Han dömdes 2017 till fyra års fängelse för grovt vapenbrott men släpptes i slutet av oktober 2020 efter att ha suttit tre år av sitt straff.

Både Yasin Byn och Jaffar Byns karriär inom hiphopen kan sägas ha börjat 2013, då de tillsammans med andra barndomsvänner startade hiphopkollektivet Byn Block Entertainment (BBE). År 2016 övergick BBE, som endast innefattat artister från Rinkeby, i ett bredare samarbete över hela Järva i form av det nya hiphopkollektivet Ghetto Superstars. Ghetto Superstars blev mycket uppmärksammade och deras musik har miljontals strömningar på Youtube och Spotify. Därefter har både Jaffar Byn och Yasin haft framgångsrika musikkarriärer. Yasins tio mest populära låtar hade spelats 52 miljoner gånger på Spotify fram till januari 2020.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!