Betyder fler anmälda sexbrott mot barn att sexbrotten ökat?

Det anmäls fler sexbrott mot barn än för 10 år sen. Det betyder dock inte på något sätt att sexbrott mot barn ökar. Den viktigaste anledningen till ökningen av antalet anmälda sexbrott mot barn är troligen ändrad lagstiftning. Fler händelser är brott i och med förändrad lagstiftning.

En annan orsak är ökad anmälningsbenägenhet. Fler brott anmäls då folks tolerans för sexbrott mot barn är absolut noll. Förr i tiden doldes ofta den här typen av brott för att skydda mäktiga män i den lokala kyrkliga församlingen med mer. Genom att folk har mindre acceptans och mer uppmärksamhet så upptäcks också fler sådana här brott.  Det leder till fler anmälningar.

Det har också uppstått nya sätt att begå sexbrott mot barn. Filmer och bilder på internet. Dessa sexbrott innebär sannolikt inte att fler barn utsätts men däremot att de barn som utsätts exploateras på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Det skapar möjligtvis fler brottslingar men inte nödvändigtvis fler offer.

Samtidigt har den tekniska utvecklingen lett till att allt fler sexbrott mot barn på internet upptäcks och anmäls.

En stor anledning till fler anmälda sexbrott mot barn är alltså att frågan uppmärksammas mer och arbetet mot denna typ av brott blivit effektivare. Hårdare straff som föreslås av några moderata riksdagspolitiker på GP:s debattsida har ingen som helt betydelse i sammanhanget. Sannolikt finns ingen som helst ökning i antalet verkliga övergrepp men ingen vet riktigt hur det förhåller sig med det. En sak vet vi dock, antalet anmälda brott motsvarar inte antalet verkliga övergrepp mot barn.

Hårdare straff för pedofiler kommer inte att minska mängden sexbrott mot barn, det kommer inte påverka hur många sexuella övergrepp mot barn som sker, inte ha någon som helst betydelse för hur många sexbrott mot barn som anmäls och inte göra att fler sexbrottslingar åker fast. De två moderaternas floskelfyllda och känslomässiga utbrott på GP:s debattsida är bara ett många meningslösa förslag som kanske låter bra men i verkligheten är helt meningslöst.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!