Det är faktiskt inget fel i att de rika länderna vaccinerar först när det gäller covid-19

Normalt skulle det vara en skandal att rika länder lägger beslag på majoriteten av ett vaccin. Man faktiskt inte när det gäller covid-19. För dödligheten i covid-19 är mycket högre i rika länder, främst på grund av den äldre befolkningen som finns i dessa länder.

Om i räknar bort mikroländer så är 9 av de 10 länder som haft högst dödlighet belägna i Europa eller Nordamerika. Det tionde landet ligger i Sydamerika. Av de 20 länder som har högst dödlighet ligger 16 av 20 i Europa. 4 ligger i Latinamerika.

Länderna som är hårdast drabbade av covid-19 är alltså rika länder följt av länder som är på väg att bli rika och som är inte speciellt fattiga. Inga riktigt fattiga länder finns bland de som har högst dödlighet förutom Mexico, Peru och Brasilien där delar av befolkningen har det riktigt uselt.

Med andra ord är det helt rimligt att de rika länderna har bättre tillgång till vaccin mot covid-19. De har helt enkelt ett större behov av vaccin.

Samtidigt är det ändå så att fördelningen av covid-19-vaccin avspeglar världen orättvisor. Rika har alltid möjlighet att skaffa allt med en gång medan fattiga får resterna. I detta fallet spelar det inget roll men när det gäller HIV har det en enorm betydelse och medför enorma orättvisor.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!