Idiotisk debatt om gangsterrapp

Debatten om gangsterrapp (också kallat drill) är dumbommarnas föreställning. Borgerliga och högerextrema debattörer övertrumfar varandra när det gäller dumma debattinlägg och korkade kommentarer. Förbud, censur, musiken uppmanar till brott och kriminalitet osv.

Bland de som utmärkt sig negativt märks sossen Gustaf Lantz som vill förbjuda rappmusik på fritidsgårdar. En annan är den högreextreme polisen Fredrik Kärrholm som menar att rappmusiken lockar till ett destruktivt liv. En annan polis, Markus Marmgren, tycker inte att kulturskribenter ska hylla rappmusik överhuvudtaget och att den bidrar till att göra ungdomar till brottslingar. PM Nilsson på Dagens Industri har en liknande inställning och framför krav på censur vilket också den självutnämnda liberalen Robert Hannah gör. Rikspuckot Hanif Bali stämmer förstå in i kören. Det hela är ärligt lite urspårat och ointelligent. Bara för att gangsterrapp har texter som handlar om våld, brott, droger och kriminalitet.

Innebär maffiafilmer och deckare att folk blir våldsbrottslingar? Har våldsamma skräckfilmer, politiska upprorsfilmer, zombiefilmer där det är 1000-tals mord inneburit att våldsbrottsligheten spritt sig som en pandemi över jorden? Naturligtvis inte. Så varför i herrans namn skulle rappmusik med samma typ av texter och handling innebära en ökad brottslighet?

Debatten är helt orimlig och lika dum som videovåldsdebatten en gång i tiden var. Det finns dock ingen anledning att gulla med de rappartister som är kriminella. Men, även om de ingår i våldsamma kriminella gäng eller nätverk så kan de troligen göra bara musik och skriva bra texter. Även den som oftast beter sig dåligt kan göra bra saker ibland. Det vore enkelt om det inte vore så men det är så verkligheten ser ut. Sen är det naturligtvis helt befängt att stoppa en artist för att den är misstänkt för brott men inte andra som är dömda för brott. Det är en orimlig hållning.

Och ärligt sagt så är det bara en minoritet av rapparna som ingår i kriminella gäng eller nätverk. Några fler har begått brott. Men i stort sett alla unga män begår brott. De flesta åker dock inte fast och i dagens Sverige är det större risk att åka fast om du heter Ali Ahmed än om du heter Karl Larsson. Även om du är från samma förort och har begått samma brott. När jag var ung var det större risk att åka fast om du var resande än om du hette Anders Svensson även om en ingick i samma gäng. Polisens rasism och fördomar består men föremålen för deras förutfattade meningar och odemokratiska inställning varierar.

Den tidiga gangsterrappen i Sverige med Kartellen i spetsen var politisk. Dagens gangsterrapp är helt opolitisk. Men också den ledde till en liknande debatt. Jag gillar inte nån rapp överhuvdtaget men debatten är totalt puckad. Förra året vid samma tid drog faktiskt exakt samma debatt fram genom media så kanske är det ett uttryck för att julen ihop med nyår innebär ett lugn som brukar leda till för få riktiga saker att debattera.

Jag kan inte ge mig in i själva debatten om texternas uttryck, vad de handlar om och liknande. Jag kan inte tillräckligt och har inte lyssnat på musiken och texterna. Men en sak vet jag, texter om våld leder inte till våld. Thrillers, deckare, romaner om brott, gangsterromaner och polisromaner innebär inte mer brottslighet (kanske skulle det kunna innebära mer otrygghet om folk tog texterna som verklighet). Filmer och dokumentärfilmer om brott, maffian, våldtäktsmän, psykopater, kriminella gäng med mera innebär inte heller ökad kriminalitet. Det gör inte heller rapptexter. Hur osmakliga de än upplevs vara.

Men det är ett problem att rapptexter kan upplevas som rena beskrivningar av verkligheten, som att de som skrivit dem skriver självbiografiskt. En sådan tolkning blir lättare när de aktuella musikerna faktiskt är brottslingar och kriminella. Då kan det bli att de bidrar till en upplevelse av ökad otrygghet. Dessutom bidrar texterna kanske till en stigmatisering och exotifiering av förorter liksom till att bejaka och förstärka fördomar om förorter. För det finns ju faktiskt inga förorter som är farliga för gemene man. Det kan vara jobbigt för många som bor där men det är i allmänhet inte farligt alls.

Läs mer:

PS. Jag har genomgående skrivit rapp, rappare, rappmusik, gangsterrapp, rapptexter i detta inlägg. Det är så det uttalas och det är därför en rimligare stavning på svenska som jag hädanefter kommer att hålla mig till. Både ordet rapp och ordet rap har också andra betydelser på svenska så därvidlag spelar stavningen ingen roll.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!