Anna Ardin och Julian Assange

Anna Ardin har precis publicerat en bok med hennes berättelse om anklagelserna mot Julian Assange om våldtäkt. Hon är en av de två kvinnor som anser sig ha blivit utsatta för övergrepp från Assange.

Det finns en omfattande förundersökning (polisutredningen) i ärendet som jag läst. Av det som framkommer i den går det som jag ser det inte att belägga eller bevisa att övergrepp ägt rum. Det betyder att Julian Assange med utgångspunkt från polisutredningen inte kan åtalas för våldtäkt eller sexuella övergrepp. Jag har också svårt att se att det skulle bli nåt åtal en idag, då allt i utredningen tyder på att det fanns samtycke kring det sex de inblandade personerna hade.

Betyder det då att inte övergrepp skett? Nej, det betyder det inte. Det betyder att övergrepp lagens mening inte kan bevisas eller beläggas. Om det blivit rättegång och Assange blivit friad i den betyder det inte heller att det nödvändigtvis inte varit några sexuella övergrepp. Det kan bara handla om att det inte går att bevisa. Och även om övergrepp enligt lagen inte skett kan Ardin och den andra kvinnan ha upplevt att övergrepp skett. Vilket i det läget inte skulle vara åtalbart.

Oavsett om övergrepp ägt rum eller inte så kan Anna Ardin både ha arbetat för eller utnyttjats av CIA eller nån annan US-amerikanska säkerhetstjänst för att de ville komma åt Julian Assange. Några belägg för att Ardin skulle arbeta åt CIA, DIA eller nån annan skum statlig US-amerikansk organisation existerar inte. Hon förnekar också att det skulle ha varit så. Det hindrar ju inte att hon ändå kan ha gjort det eller att hon eller den andra kvinnan kan ha utnyttjats av nån US-amerikansk säkerhetstjänst. Det senare är väl det mest troliga om det överhuvudtaget funnits någon US-amerikansk säkerhetstjänst inblandad. Självklart är det också jobbigt att ha anklagats för att ha samröre med USA:s underrättelsetjänster. Men i internationell politik är sådana misstankar rimliga.

Slutligen så kan vi konstatera att det bästa för alla, för Anna Ardin som den andra kvinnan såväl som för Julian Assange, hade det varit bäst om Julian Assange stannat kvar i Sverige och medverkat i utredningen. Assange hade då kanske åtalats men i så fall troligen frikänts. Ärendet hade blivit bättre utrett och Assange hade inte suttit i den mycket besvärliga sits han idag befinner sig i. Kanske hade kvinnorna också känt sig bättre behandlade, eller kanske inte då de uppenbarligen anser att de blev utsatta för övergrepp. Det gör även en del andra.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!