Gängland Köpenhamn

Sverige är på inget sätt ensamma om att ha problem med kriminella gäng. Även Danmark har omfattande problem och de har haft problemen längre än Sverige. Cirka 10-15 år längre för redan på 1970-talet fanns det tydliga problem med gängkriminalitet i Danmark, speciellt i Köpenhamns. Brottsligheten har länge varit tydligt knuten till mc-miljön (biker-miljön) som på danska kallas rocker-miljön. Antalet gängmedlemmar och kriminella gäng är något fler i Danmark i förhållande till befolkningen än i Sverige.

Hells Angels MC (HA) etablerade sig i Danmark efter att 4 tidigare mc-klubbar, Iron Skulls MC, Dirty Angels MC, Galloping Goose MC och Nomad MC gick ihop i en union i avsikt att bli en dansk avdelning av Hells Angels MC. 1978 blev de en hang-aroundklubb till Hells Angels MC med namnet Galloping Goose MC. 1979 blev klubben godkänd som en prospectavdelning till Hells Angels MC med namnet MC Danmark. 1980/81 blev den danska avdelning en fullvärdig avdelning i Hells Angels MC. En av de ledande i Hells Angels MC i Danmark på denna tid var Jørn ”Jønke” Nielsen.

Vid grundandet av av den nya avdelningen i Hells Angels MC följde en gammal konflikt med mellan Galloping Goose MC och Bullshit MC. 1983 bröt en våldsam konflikt ut mellan gängen, 10 personer dödades och en mängd personer dömdes till sammanlagt 100 års fängelse. Konflikten slutade med att Bullshit MC upplöstes år 1988. Konflikten handel delvis om kontrollen av den stora narkotikaförsäljningen i fristaden Christiania.

Danska Bandidos MC grundades 1993 genom att Undertakers MC på Nordsjälland och 666 i Stenløse (i Köpenhamnsområdet) upptogs som medlemmar. Av allt att döma rekryterade de senare personer som tidigare tillhört Bullshit MC och en konflikt utbröt som kom att kallas det stora nordiska mc-kriget och omfattade Sverige, Norge, Danmark och Finland. Konflikten startade i Sverige på grund av att Bandidos MC etablerade sig i Helsingborg genom att Morbids MC blev den första svenska Bandidos-klubben. En mängd våldsdåd begicks under konflikten och totalt dödades 11 personer medan 96 skadades. I konflikten användes skjutvapen, handgranater, granatgevär, pansarskott, pansarvärnsraketer, sprängämnen, bomber och skjutvapen. Inte i någon kriminell uppgörelse därefter har lika grova vapen använts i den omfattning som i det stora nordiska mc-kriget.

1997 slöt Bandidos MC och Hells Angels MC ett fredsavtal. I detta ingick bland annat att Bandidos MC inte skulle expandera i Norden. Bent ”Blondie” Nielsen från Hells Angels MC och Jim Tinndahn från Bandidos MC skakade hand i en TV-sändning. Konflikten upphörde dock inte helt och båda grupperingarna har fortsatt att växa.

2001 brakade det loss i Danmark igen. Detta beroende på att Bandidos avdelning i Hedehusene på norra Själland lämnade organisationen och istället en avdelning av Red & White Crew, en stödorganisation för Hells Angels MC. Det ledde till att Claus Bork Hansen som var ledande i gruppen som gick över sköts ihjäl. Att avdelningen lämnade berodde i sin tur på att Bork Hansen uteslutits i så kallad ”Bad standing”. Hells Angels MC och Bandidos MC häll strax därefter ett möte för att se till att det hela inte ledde till en ny konflikt mellan de två organisationerna. 2010 uppgav Bandidos MC att fredsavtalet hade upphört efter att Hells Angels MC upptagit flera tidigare medlemmar i Bandidos MC som medlemmar. Vid denna tid hade Hells Angels MC supporterorganisationen Red & White Crew men den upplöstes senare då HA förlorade kontrollen. Bandidos MC hade X-team som också tycks ha upplösts senare då Bandidos MC förlorade kontrollen och ersatta med en annan organisation. Medlemmarna i Red & White Crew och X-team kom istället att bli medlemmar i olika gatugäng. Dvs precis ammam utveckling som också skedde i Göteborg.

Både Hells Angels MC och Bandidos MC, eller kanske mer exakt medlemmar i det två organisationerna är inblandade i storskaliga narkotikasmuggling och narkotikaförsäljning. Dessutom i olika typer av våldsbrottslighet och ekonomisk brottslighet. Hells Angels anses bl.a. kontrollera stora delar av haschhandeln.

Under 2000-talet har dessutom mc-klubbarna dominans i den undre världen i Danmark börjat utmanas av andra kriminella grupperingar. Det handlar om etniskt baserade kriminella nätverka och stadsdelsbaserade gatugäng på samma sätt som Sverige. Nästan alla sådan kriminella nätverk och gäng finns i Köpenhamnsområde. 2008 fanns kriminella grupperingar och nätverk som Den Internationale Klub, BGP (Blågårds Plads-banden), Brothas (egentligen Brothers and Sisters, 2009), Black Cobra, Enghave-drengene, Østerbro-gruppen, Amager-gruppen, Borhan-gruppen, La Raza med flera. Flertalet av dem var och är baserade i Köpenhamnsområdet.  Senare tillkom Loyal to Familia (2012). Black Cobra expanderade också till Sverige, i första hand till Skåne men även längre norrut till Örebro, Linköping och Jönköping men redan 2012 avvecklades Black Cobra i Skåne. Brothas skapade som ett lokalt gäng på Nørrebo med bas i bostadsområdet Mjølnerparken men som också hade en närvaro i Hvidovre.

Kring 2007 utbröt det konflikter mellan fler av dessa gäng och dessutom mellan dem och de gamla kriminella mc-klubbarna. De senare kom dessutom att utmanas av nya mc-klubbar när Gremium MC (är 2014), No Surrender MC och Satudarah MC etablerade sig i Danmark. 2015 etablerade sig även tyska United Tribuns i Sønderjylland men det tysk inte finnas kvar. I motsats till i Sverige tycks de i stort ha kunnat etablera sig utan att bekämpas lika hårt av Bandidos MC och Hells Angels MC.

För att möta utvecklingen startade Hells Angels MC supporterorganisationen AK81 som kan sägas vara den danska motsvarigheten till Red & White Crew. AK81 rekryterar ungdomar och fungerar som att gatugäng, men med lite mer organisation och dessutom uppbackning från Hells Angels. Därvidlag liknar utvecklingen den som skedde i Göteborg vid samma tid.

Till skillnad mot Sverige lyckades dock Hells Angels MC i Danmark genom denna manöver befästa sin makt över den kriminella miljön. I Sverige och Göteborg föll Red & White Crew såväl som Bandidos MC liknande organisation, X-team, sönder efter att ha lidit motgångar i konflikterna med andra gäng. I Danmark startade Bandidos MC en sådan gruppering först 2013, den fick namnet Mexican Teamwork.

Samtidigt innebar det att en stor konflikt bröt ut mellan Hells Angels/AK81och andra gäng år 2008 vilken varade till 2012. De andra gängen var främst Den internationale klub, Brothas och Black Cobra men även BGP. Hells Angels/AK81 tycks ha gått stärkta ur konflikten som resulterade i ett tiotal skottskadade och en död. Stängningen av den öppna haschmarknaden i Christiania tvingade ut Hells Angels till andra områden vilket ökade konkurrensen med andra gäng och grupperingar. Detta var sannolikt också en bidragande orsak till det uppflammande våldet.

Strax därefter bröt en intern konflikt ut i Brothas (som nu också kallades Brothas Souljaz) varvid en grupp bröt sig ur kallade sig Bad Brothers (BB). De senare kom 2014 att upptas som medlemmar i Gremium MC vilket ledde till att kvarvarande medlemmar i Brothas sökte sig till det tyska kriminella nätverket Black Jackets. Detta nätverk hade sen länge en konflikt med likaledes tyska Gremium MC vilket ledde till att en konflikt uppstod även i Danmark. Efter en våldsam uppgörelse med skjutvapen och en dödad år 2016 tycks Black Jackets upplösts och det mer löst sammanhållna nätverkat Brothas ha återuppstått.

Delar av Blågårds Plads-banden (BGP) omvandlades till en avdelning inom Loyal to Familia (LTF) som bildades 2012 som en samordning av ett tiotal tidigare självständiga gatugäng i Köpenhamnsområdet (9), Aarhus och Fredericia. Deras starkaste fästen var och är Tingbjerg, Skovlunde och Nørrebro i Köpenhamsområdet. 2013 rapporterade att de hamnat i konflikt med ett gäng som kallades Værebros Hårde Kerne (VHK). Senare samma år blev VHK omvandlat till en avdelning inom Satudarah MC.

Satudarah MC kom nästan direkt i konflikt med Hells Angels MC men under 2014 slöts ett avtal mellan Hells Angels MC, Satudarah MC och Bandidos MC så att en våldsam konflikt kunde undvikas.

Mönstret med förhandlingslösningar och fredsavtal upprätthölls av Bandidos MC i allmänhet också gentemot andra typer av kriminella gäng, Detta ledde till oenigheter och splittring varvid en grupp som var kritisk till denna ordning bröt sig ur år 2013. Grupperingen kom att kallas Westside Nation. Speciellt var de missnöjda med att avtal gjorts upp med Black Cobra och Brothas. En konflikt flammade upp och flera våldshändelser följde, bland annat mördades en person med koppling till Westside Nation. De som var med i Westside Nation blev senare en av Satudarah MC:s lokalavdelningar vilket ledde till att konflikten blev ännu mer infekterad. Konflikten ledde 2017 till flera våldsdåd som misshandel, skjutningar och mordbränder. 2018 tycks konflikten ha bilagts genom förhandlingar.

Några av de gäng som anses ha existerat år 2016 var Blågårds Plads-gruppen (en kvarvarande del), Loyal to Familia, Black Cobras, Black Army, Bloodz och Brothas. Samma år utbröt också en konflikt mellan Hells Angels MC och Black Army efter att en medlem i Hells angels MC skottskadats i en skjutning. Skjutning anses ha utfört av en medlem i Black Army och flera våldsdåd med bland annat skottlossning följde.

2017 utbröt en våldsam konflikt mellan LTF och Brothas. Denna löstes genom medling av äldre personer med förankring i de kriminella gängen och bostadsområdena på Nørrebro. Under konflikten dödades 3 personer medan 25 stycken skottskadades.

2018 splittrades Brothas igen varvid två grupper uppstod, en som kallas Nørrebro-Nordvest (NNV) av polisen och en annan som kallar sig själva Brothas. NNV är de som finns kvar i Brothas gamla kärnområden på Nørrebro medan Brothas numera finns i Vestegn där bland som bland annat omfattar stadsdelen Ishøj. De två grupperingarna befinner sig sen dess och för närvarande i en våldsam konflikt. Under 2018 var det en lång rad skjutningar mellan de två grupperingarna.

För närvarande befinner sig också Bandidos MC och NNV i en våldsam konflikt.

I Danmark anses de kriminella grupperna ha omkring 1 200 medlemmar varav 700 i mc-miljön och 500 i andra typer av gäng (gatugäng, etniska gäng, släktnätverk etc). 2013 fanns cirka 1 800 medlemmar fördelat på 1 100 i mc-miljön och 700 i övriga gäng. Motsvarande siffror i Sverige är cirka 2 000 med 500 i mc-miljön respektive 1 500 i andra typer av nätverk. Sett i förhållande till befolkningen finns det fler medlemmar i kriminella nätverk i Danmark än i Sverige. Antalet kriminella grupperingar i Danmark anses vara omkring 90 medan det i Sverige finns cirka 180 gäng totalt vilket gör att antalet kriminella grupperingar eller gäng i förhållande till befolkningen är lika många i Danmark som i Sverige. De 90 grupperingarna är fördelade på cirka 20 Hells Angels-avdelningar och AK81-avdelningar, 13 Bandidos-avdelningar, 1 Gremium MC, 3 Satudarah MC och en No Surrenders MC. Resterande cirka 50 gäng eller nätverk är av annan typ.

De flesta kriminella grupperingar i Danmark finns i Köpenhamnsområdet. Hells Angels MC har fyra avdelningar i Köpenhamnsområdet. Bandidos MC i Danmark har 6 lokalorganisationer i Köpenhamnsområdet inklusive norra Själland.

AK81 är ett av Nordens absolut största kriminella nätverk med cirka 300 medlemmar enligt uppgifter från den danska polisen och står alltså för ungefär 43% av alla gängmedlemmar i mc-miljön. Hells Angels MC har tillsammans med AK81 omkring 38% av alla gängmedlemmar (450 stycken) i Danmark liksom nästan 65% av alla gängmedlemmar mc-miljön. I Köpenhamnsområdet är förhållandena ungefär desamma som i Danmark som helhet.

Bandidos MC har cirka 150 medlemmar medan Satudarah MC, Gremium MC och No Surrender MC tillsammans har cirka 100. De 500 personer som uppges tillhöra andra kriminella nätverk är uppdelade på ett femtiotal olika nätverk och gäng.

Loyal to Familia (LTF) har en stor del av dessa medlemmar, cirka 100 stycken i 10 lokalavdelningar, trots att organisationen formellt är förbjuden sen 2018. Även Black Cobra är ett nätverk med flera lokalavdelningar, närmare bestämt 9 stycken varav 5 i Köpenhamn och det totala antalet medlemmar är kring 100. Black Army är det tredje stora nätverket av lokala gatugänget med en liknande storlek som LTF och Black Cobra. Strukturer av denna typ är ovanliga i Sverige men försök har gjorts regelbundet och misslyckats. Total tycks cirka 83% (1 000 stycken) av alla gängmedlemmar i Danmark tillhöra nån typ av organiserade kriminella gäng.

Dominansen för Hells Angels och deras supportergrupper kan vara en orsak till att våldet i och mellan Danmarks kriminella nätverk och gäng är mindre än i Sverige där det inte finns något dominerande nätverk eller gäng. Dessutom förefaller Danmarks kriminella gäng och nätverk överlag vara bättre organiserade med större disciplin bland medlemmarna än i de svenska gatugängen. Strak gäng med bättre organisering leder till mindre våld. Paradoxalt nog kan alltså det mindre gängvåldet i Danmark tyda på att de kriminella gängen där är mäktigare och inflytelserikare än gängen i Sverige.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!