Gangsterrappen är inte en del av klasskonflikten utan en del av problemet

Gangsterrappen avspeglar trasproletariatets syn på verkligheten samtidigt som den helt verkar på kapitalismens villkor. Gangsterrappen i sin nuvarande form förmedlar nyliberalismens idéer och tankar och extrem individualism. Det är därmed inte en del av klasskonflikten utan en del av de krafter som försöker dölja klasskonflikten och inbilla folk att den som bara vill kan bli rik. Rikedom, prylar, romantisering av våld och brott samt objektifiering av kvinnor är stora delar gangsterrappens signum. Budskapet är ensam är stark och trampa på andra. Gangsterrappen i sin nuvarande form är helt enkelt ett opium för folket. Den har mer gemensamt med fascism och rasism än med social förändring, lika rättigheter och antirasism.

Den speglar naturligtvis det liv och erfarenheter som en liten del av arbetarklassen har på samma sätt som gangsterfilmer och gangsterromaner kan göra det. På det sättet kan den sägas vara arbetarlitteratur på samma sätt som Scarface, The Irishman, Boyz n the Hood, American Gangster, Menace II Society, Snatch, The Harder the Come, Gomorrah, City of Blood med flera filmer kan vara det. Även många TV-serier är ju skildringar av delar av arbetarklassens liv, exempelvis på detta är The Wire, The Sopranos och Peaky Blinders men det finns många andra.

Är dessa filmer då något att på något sätt att betrakta som arbetarklasskultur i samma anda som svenska arbetarlitteratur? Knappast. Det betyder nog att det krävs nåt mer än att bara skildra arbetarklassens eller delar av arbetarklassen liv (i gangsterfilmer vanligen trasproletariatet). Detta något mer är nog det som gör att varken de nämnda gangsterfilmerna, böcker i samma anda eller gangsterrapp kan betraktas som arbetarlitteratur eller som den del av klasskonflikten som Jenny Högström hävdar i Aftonbladet i en polemik med Rasmus Landström. Rasmus Landström menar att det som krävs är att en vilja till social förändring förmedlas. Helt enkelt att det finns ett vänsterbudskap.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!