Gängland Sverige – Spanienkopplingen

Allt fler kriminella nätverk från Sverige har etablerat sig i Spanien, troligen i primärt syfte att smuggla narkotika till Sverige. Att göra upp affärerna i Spanien garanterar sannolikt lägre priser och därmed större vinster för det kriminella nätverken i Sverige. Främst handlar det om hasch och marijuana som producerats i Marocko men också om kokain som smugglats in i Spanien från Sydamerika och marijuana som odlats i södra Spanien.

Svenskarna i Spanien opererade länge under radarn och betraktades länge inte som ett problem av den spanska polisen. Därför var det ganska riskfritt att etablera sig i Spanien. Flera uppmärksammade våldsdåd gjorde dock att den spanska polisen började se de svenska gängens närvaro som ett problem.

Bland våldsdåden märks en skjutning i Barcelona, ett brutalt mord i Malaga och ”Los Suecos” våldsamma framfart. Los Suecos är lika med Mekky-grupperingen i Malmö, den som mördades i Barcelona var en medlem i Vårvädersligan (Jobe-falangen) i Göteborg och det brutala våldsdådet har en koppling till Bredängsnätverket. Även flera medlemmar i den så kallade Dödspatrullen har vistats i Spanien under långa tider.

Men Spanien har varit tummelplats för svenska kriminella under lång tid. Det har länge varit vanligt att svenska brottslingar sökt sig dit, kanske framförallt skattebrottslingar och skattesmitare (som inte alltid är brottslingar) men också såna som Jonas Falk (tidigare Jonas Oredsson) och Pierre D. Larancuent (Ricard Nilsson).

Svensk brottslighet och Spanien
Nätverken som har kopplingar till Spanien

Enligt DN är det även andra kriminella svenska gäng som har förankring och verksamhet i Spanien, däribland Bandidos MC Stockholm där ledare har vistats längre perioder i Spanien, Botkyrkanätverket, Södertäljenätverket (vilka dessutom haft en närvaro i Colombia), Vårbynätverket med en ledande person som greps i Spanien, Rissnenätverket, Mekky-grupperingens fiender i Malmö, ett kriminellt nätverk i Helsingborg, ett i Västerås och Vermahmood-falangen i Tynnered. Det är också känt att Bandidos MC har en koppling till den irländska maffiagruppering som kallas Kinahan-kartellen.

Många av personerna i dessa nätverk har kunnat gripas av polis med hjälp av avlyssningsmaterial från encrochat. Då priset på hasch stigit rejält i Sverige under senare tid har detta, tillsammans med effekter av åtgärder mot pandemin, troligen inneburit en avbräck för smugglarna.

Tullen och polisen har också gjort stora beslag med kopplingen till svenska gängs smugglingsoperationer från Spanien. Bland annat stoppades två lastbilar av tullen i Malmö den gångna helgen med stora mängder cannabis bland den vanliga lasten:

Tullen vid Öresundsbron i Malmö stoppade i helgen två lastbilar på mindre än ett dygn med sammanlagt cirka 700 kilo cannabis.

Första lastbilen kördes av en 43-årig man. I hans lastbil fanns drygt 300 kilo narkotika. Mindre än ett dygn senare var det dags för nästa gripande. I den lastbilen ska ha funnits cirka 400 kilo.

Värde: Cirka 70 miljoner kronor.

De både lastbilsförarna, varav i alla fall den ene är hemmahörande i Bosnien-Hercegovina, är misstänkta för grovt narkotikabrott. Även beslaget i den så kallade Operation Costa där polisen infiltrerade en kriminell gruppering och på så sätt avslöjade en smugglingsoperation handlar om smuggling från Spanien.

Kriminella nätverk med koppling till Spanien

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!