Tomas Kåberger skriver intressant i ETC om elproduktion och elmarknad

I två artiklar i ETC har Tomas Kåberger skrivit mycket intressant om elmarknaden. Han är mycket kunnig och det mesta är korrekt. Men i den andra av de två artiklarna påstår han en märklig sak, nämligen att solceller inte skulle ge nån el på vintern. De solceller som finns på taket på mitt hus producerar under de ljusa timmarna på dagen nästan lika mycket på vintern som på sommaren. Förutsatt att vädret är klart. Så vid kallt väder ger solceller ofta mycket el. På grund av att dagen är kortare dock över hela dygnet lite mindre än på sommaren.

Men det viktiga är att med rejält utbyggd solenergi och vindkraft ger det möjlighet att lagra energi i form av vätgas som sedan kan användas för elproduktion när det behövs. Det går att producera vätgas när solen skiner, lagra den, och sedan använda bränsleceller för att producera el på vintern. En stor andel av energin blir värme när det sker en omvandling från el till vätgas och tillbaka till el. Men om värmen används är det ett mindre problem än om bara elen används. Det gör det möjligt att utjämna tillgången till el över lång tid. För korttidslagring (utjämning mellan natt och dag) kan batterier användas. Med mer solenergi och vindkraft samt vätgasproduktion blir elbrist ett minne blott.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Tomas Kåberger skriver intressant i ETC om elproduktion och elmarknad”

  1. I traditionell, och ofta storskalig, energiproduktion lagras energin i källan (vattenmagasin, kollager, oljetankar, bränslestavar eller vad det kan tänkas vara) innan den omsätts till energi att förbrukas.

    Vid förnybar energiproduktion kan vi inte lagra energin i källan, som måste nyttjas när den finns, vilket förstås är en självklarhet. Det avgörande blir då, vilket också borde vara en självklarhet (möjligen undantaget vissa klimatskeptiker). att lagra den producerade energin. I detta finns en rad utmaningar både i lagrings- och distributionsteknik då båda dessa är behäftade med förluster. Med enkel småskalig lagringsteknik kan vi tåla mer förlust i distributionen. Måste vi förlita oss på mer komplex och mer kostsam lagringsteknik ökar kraven på effektivitet i distributionen.

    Sannolikt finns ett antal olika lösningar vilka måste nyttjas beroende på situation.

Kommentarer är stängda.