Åtal för ilandflutet kokain

Tre personer från Stockholm har åtalats för att ha försökt smuggla stora mängder kokain i en fritidsbåt. Efter ett tips till Tullverket om misstänkt narkotika åkte tulltjänstemännen till en strand utanför Höganäs i Skåne. Där hittades väskor som innehöll över 69 kilo kokain.

– Genom ett gediget utredningsarbete på Tullverket och god samverkan med andra myndigheter lyckades vi göra det möjligt att åtala tre personer som inte togs på bar gärning i ärendet. Det här är ett ovanligt sätt att smuggla narkotika och kokainbeslaget är ett av de större vi har gjort, säger Erik Friberg, biträdande chef på Tullkriminalenheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

I september förra året fann Tullverket sammanlagt fyra väskor med narkotika på en strand i närheten av Höganäs i Skåne. Värdet på den beslagtagna narkotikan uppskattas till över 62 miljoner kronor i missbrukarledet.

– Genom tips till Tullverket från en uppmärksam privatperson, gott samarbete med andra myndigheter och ett grundligt genomfört utredningsarbete inom myndigheten lyckades vi stoppa den här stora mängden narkotika från att komma ut i samhället, säger Erik Friberg.

Två personer misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling mellan den 7 till 9 september 2020. Ytterligare en person misstänks för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling gemensamt och i samråd med andra. De åtalade är födda 1984, 1986 och 1998. Samtliga nekar till brott.

Tullverket kunde nysta upp härvan med hjälp av information från Kustbevakningen om ett motorhaveri på en fritidsbåt i samband med att narkotikan flöt i land på stranden. De tre hade hyrt bil, släp och båt för att kunna hämta kokainet:

Två män från Stockholm åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och en kvinna åtalas för medhjälp till brottet. De har enligt åtalet hyrt en bil och båttrailer i Stockholm för att kunna frakta en båt till Ängelholm.

De båda männen ska sedan ha begett sig ut med båten, men fått motorhaveri och hamnat i sjönöd. Det slutade med att de fick ta hjälp av sjöräddningen. Efter fyndet på stranden startades sedan den utredning som lett fram till åtalet.

Vad som däremot inte är klarlagt är vilket fartyg som dumpade kokainet som de tre stockholmarna skulle plocka upp. Dessutom tror tullarna att det totalt handlade om mer kokain. Vart resten har tagit vägen är okänt.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!