Färjenäs – slavhandlare och fossilindustrins vagga

Stadsdelen Färjenäs vid Älvsborgsbrons fäste på Hisingen heter egentligen Färjestaden och har en gammal historia. Det berättas ofta om en massa pittoreska detaljer och färjetrafiken över till Klippan men saker som sällan berättas är historien om slavhandlaren på Pölsebo eller att det är den svenska fossilindustrins vagga. Ibland berättas historien om husnallarna som ockuperade ett antal hus på 1990-talet för att försöka förhindra rivning.

Namnet Färjestaden var ursprungligen namnet på ett torp känt från 1634. Ett kronotorp som tillhörde gården Pölsebo. 1734 skattköptes det och blev en skattegård med namnet Färjestaden.

På 1760-talet anlades Färjenäs sillsalteri och trankokeri vid stranden. Denna anläggning producerade tran från sill och från valar då det länge var utrustningshamn för Grönlandskompaniet. Efter sillperiodens slut blev Färjestaden platsen för flera varv och båtbyggerier såsom Mobergs varv, Abrahamssons varv och Gotenius varv vilket ju numera ligger på Ringön.

I slutet av 1800-talet blev det en mer omfattande industrialisering i området med Färjenäs Snickerifabrik som grundades av Claus Barchmann och hans söner Carl Gustaf Barchmann och Robert William Barchman år 1893 och Vestkustens Petroleum AB, också det ett företag med Barchmann som intressent. Den svenska fossilindustrins ena vagga var Färjenäs. Carl Christian Barchmann, far till Claus Barchmann, var för sin del en av de som grundade Eriksberg Mekaniska Verkstad i närheten år 1850. C.C. Barchmann var dessutom en av stadens större redare vid mitten av 1800-talet.

Och hur var det då med slavhandlaren i Färjenäs. Han hette Lars Algerus och tycks ha köpt Pölsebo kring 1757 efter att ha tillbringat större delen av sitt tidigare liv på den nederländska kolonin Sint Eustatius (Statia) som plantageägare och slavhandlare. Efter flytten till Sverige fortsatte Algerus och hans ättlingar att i flera generationer ha kontakter med Statia.

Läs mer om Färjenäs:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!