Malmö – åtal för heroinförsäljning med hjälp av material från encrochat

Ett åtal har väckts i ett ärende där Tullverket använt bevismaterial från den hackade och dekrypterade mobiltjänsten Encrochat. Det är första gången som Tullen gått till domstol med ett ärende baserat på material från encrochat. Tre personer har åtalats vid Malmö tingsrätt för narkotikabrott våren 2020. Genom att tulltjänstemännen kunde läsa de kriminellas meddelanden på Encrochat kunde de misstänkta brotten nystas upp.

– På Encrochat kunde de kriminella kommunicera ostört ända tills franska myndigheter lyckades knäcka krypteringen förra året. Informationen från Encrochat har varit helt avgörande i vår utredning som nu lett fram till åtal, säger Erik Friberg, biträdande chef på Tullkriminalenheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

Förundersökningen inleddes mot en misstänkt man. Det resulterade sedan i flera anmälningar om misstänkta narkotikabrott. Därefter inriktades utredningen mot ytterligare två män på grund av deras kontakter med huvudmannen.

– Vi har arbetat länge med det här ärendet och det har varit en omfattande utredning och Tullverkets uppfattning är att de kriminellas verksamhet pågått i stor omfattning och under en längre tid, säger Erik Friberg.

Av informationen som framkom genom spaning och hemliga tvångsmedel kunde en händelsekedja urskiljas och i juni greps tre personer. De misstänks för att gemensamt och i samråd organiserat försäljning och förvaring av narkotika. Tullverket har beslagtagit över 2,3 kilo heroin och 51 gram kokain till ett värde av cirka 3,5 miljoner kronor i missbrukarled samt 192 000 kronor i kontanter.

De misstänkta är födda 1966, 1976 och 1986. Vid en fällande dom riskerar de längre fängelsestraff.

Läs mer om encrochat och brottslingar som åkt fast.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!