Ökning av narkotikabeslag i Göteborg

Polisens beslag av narkotika i Storgöteborg ökade kraftigt 2020 jämfört med året innan. Det visar statistik från spaningssektionen i polisområde Storgöteborg som utreder de grova och synnerligen grova narkotikabrotten. I dessa siffror ingår inte små beslag av narkotika som de gripna haft för eget bruk. Den viktigaste förklaringen till detta är att polisen har mer tid att bedriva spaningsverksamhet mot narkotikalangare när våldsbrottsligheten minskat genom att krogarna stängts och alkoholkonsumtionen strypts som en följd av covid-19-pandemin. Men enligt polisen finns även andra förklaringar.

– Vi ser att de kriminella nätverken allt oftare kapar mellanleden och själva hanterar större narkotikapartier som smugglas in i landet. Det ökar vinstmarginalen men renderar i stora beslag om de åker fast. Beslagen påverkas också av hur mycket fokus polisen lägger på narkotikabrott eftersom det är ett upptäcksbrott. Men till syvende och sist är det efterfrågan som styr. Så länge det finns köpare kommer det att finnas narkotika på Göteborgs gator, säger sektionschefen Christina Lindgren, i ett pressmeddelande.

Polisen i Storgöteborg arbetar på flera fronter för att stävja knarkhandeln på gatunivå, mot langarleden och mot de grovt kriminella som drar in de största inkomsterna i pyramidens topp.

– Merparten av spaningssektionens ärenden har koppling till kriminella nätverk som i huvudsak finansierar sin kriminella verksamhet med narkotikaförsäljning. Gängledarna tjänar de stora pengarna och utnyttjar ofta unga – till och med barn – som kurirer och langare, förklarar Lindgren.

Beslagen har ökat av alla typer av narkotiska preparat men cannabis, kokain och bensodiazepiner (lugnande mediciner) står för den största ökningen. Det enskilt största beslaget var av 56 kilo kokain värt cirka 49 miljoner kronor på gatan. Beslaget ingår i det åtal för synnerligen grov narkotikasmuggling som väcktes förra veckan.

Ett annat beslag som gjordes förra året var 97 liter amfetaminolja som narkotikasmugglare försökte föra in vid skånska gränsen för vidare transport till Göteborg.

– De senaste åren har vi märkt att det blir allt vanligare att man tar in narkotiska preparat i råvaruform och framställer slutprodukten själva. Förmodligen för att ytterligare öka vinsten och för att minska risken att åka fast i tullen, säger Christina Lindgren.

Den ökande mängden beslag är inget bevis för att narkotika blivit vanligare eller att missbruket och bruket ökat. Det är i huvudsak bara en avspegling av att polisen haft mer tid att arbeta med denna typ av brott.

Beslag av vanliga narkotikapreparat 2019 och 2020

Beslag 2019 2020 Förändring (%)
Cannabis 32,2  kilo 302 kilo + 837,9
Amfetamin 133,3 kilo 143 kilo + 7,3
Kokain 13,9 kilo 99,2 + 613,7
Heroin 1 kilo 1,6 kilo + 60,0
Tramadol 5 262 tabletter 16 500 tabletter + 213,6
Bensodiazepiner 13 518 tabletter 94 245 tabletter + 597,2

* Beslag från narkotikabrott (ringa/normalgraden) som utreds i lokalpolisområdena ingår inte i sammanställningen.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!