Bemanningsföretag rekryterade knarklangare och dopingförsäljare

Fyra personer häktades i torsdags som misstänkta för grovt narkotikabrott och grovt dopningsbrott. Det som startade som ett lokalt spaningsuppslag i Uddevalla har nu vuxit till ett omfattande narkotika- och dopningsärende. Totalt är nio personer häktade i det omfattande ärendet men antalet misstänkta och häktade kan enligt polisen komma att växa ytterligare under utredningen.

Den ene av de misstänkta huvudmännen är hemmahörande i Uddevalla och den andre i Kungälv. Polisens bedömning att de båda är styrande i ett nätverk av försäljare, och att rekrytering till försäljningen kan ha skett via det bemanningsföretag där de båda männen har centrala positioner. en av dem är en högt uppsatt chef på företaget. Spaningarna mot de båda männen inleddes efter årsskiftet.

Utöver de båda misstänkta huvudmännen häktades ytterligare två personer. De båda tros ha stått för tillverkning och paketering i en lägenhet i Angered. Preparaten har sedan sålts via flera olika webbsajter på darknet, både inom Sverige och till utlandet.

– Det är en enorm mängd försändelser som gått ut. Vi har lyckats komma åt internethandeln och tror att det har en påverkan på marknaden – vi kan se att flera av de stora dopningssajterna nu har stängt, säger spaningsledare Per Björkman, i ett pressmeddelande.

Hanteringen av de olagliga preparaten har skett på ett yrkesmässigt och storskaligt sätt. De beslag som gjorts i ärendet har skickats till NFC, nationellt forensiskt center, för spårsäkring. Per Björkman konstaterar att det rör sig om ”otroliga mängder”:

– Det är hundratusentals tabletter och dopningsenheter – så stora mängder att vi inte kunnat sammanställa det. Det krävdes en polisbil, en polisbuss och ytterligare en bil för att frakta alla beslag, säger han.

Jesper Rieck, chef för utredningssektionen i Fyrbodal, menar att ärendet har stor betydelse när det gäller att agera mot kriminaliteten som pågår via darknet.

– Det här är ett av de största ärendena vi haft i Fyrbodal, och kanske i region Väst, när det gäller dopning. Nu kommer vi åt det här nätverket. Personerna verkar i vårt område, men försäljningen påverkar hela landet, säger han.

Vilket bemanningsföretag det handlar om är inte känt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!