Journalisters bristande förmåga att kontrollera fakta är förvånande

Journalister tycks ha en välutvecklad förmåga att nonchalera fakta eller inte bry sig om fakta. Jag märker det när det gäller brottslighet och jag märker det ännu mer när det gäller havsmiljö och fiske. De tycks ofta inte ens bry sig om enkel googling. Och ibland irriterar det mig men oftast suckar jag bara över deras okunnighet och nonchalans.

Det senaste exemplet på det berör havsmiljön, närmar bestämt tumlare. En journalist i Expressen vid namn Emma Åhman påstår att tumlare är Sverige enda val och att den är akut hotad. Båda påståendena är falska och tyder på en djup okunnighet och en ovilja att ta reda på fakta.

Tumlare som art är inte på något sätt hotad, varken i svenska vatten eller internationellt.

Tumlare: Bild: Salko de Wolf Den Hoorn Licens: CC BY-SA 4.0

Det finns cirka 20 000 – 30 000 tumlare i Bälthavet och Kattegatt och ytterligare några tusen i Skagerak (totalt kanske 40 000 – 50 000 i Nordsjön och Skagerak). Det finns inget hot om utrotning, varken i Kattegatt, Skagerak eller Nordsjön. Däremot finns det enligt myndigheter och forskning ett hot mot det lilla beståndet av tumlare i Östersjön som beräknas vara cirka 500 till antalet.

Ett av problemen för tumlarna är fisket med garn. De kan fastna i garnen och drunkna men det är mycket ovanlig att det sker i Östersjön. Garnfiske bedrivs främst av små kustnära fiskebåtar men de flesta av de som finns i Östersjön fiskar inte så långt ut att tumlarna egentligen berörs. Trålfiske, oavsett om det sker med flyttrål (pelagisk trål) eller bottentrål, är däremot inget problem för tumlare.

När det gäller valar så finns det många fler valar i Sverige. Bland annat finns det späckhuggare, öresvin, sadeldelfin, grindval, strimmig delfin, vitnos och vitsiding om vi pratar om delfiner av olika slag. Dessutom finns det även andra tandvalar såsom kaskelot, vitval och näbbval. De finns i de flesta fall här året runt, vitnos är till med tillfälligt reproducerande i svenska vatten. De flesta är dock vanligare på sommaren då många sannolikt följer makrillen och sillen in i Skagerak och Kattegatt.

Öresvin. Bild: NASA. Public domain

Bardvalar är mer sällsynt och de som förekommer i svenska vatten är vikval och knölval. I allmänhet förekommer de också på sommaren.

Att det förekommer så många valar i Sverige är hur enkelt som helst att kontrollera. Det tog cirka 5 minuter på SLU Artfakta.

Späckhuggare. Bild: NOAA. Public domain

Tänk vad lät det är att kontrollera fakta och låta bli att sprida falska nyheter.

Läs mer om tumlare (artiklarna nedan innehåller många länkar til forskning):

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!