Tidningen Arbetaren far med osanning om våld i nära relationer

Tidningen Arbetaren skriver i en artikel att antalet anmälningar av våld i nära relationer ökat under pandemin 2020. Det är inte sant. Det är helt enkelt osanning. Så här skriver Brå om saken:

Statistiken över misshandelsbrott som begåtts av bekanta är sedan den 1 januari 2019 indelad i tre underkategorier, baserat på relationen mellan den utsatta personen och gärningspersonen:

  • parrelation,
  • familje- eller släktband,
  • annan relation än närstående.

I dessa delar noterades redan i februari 2020 en påtaglig ökning av misshandels­brott mot både kvinnor och män, där den utsatta personen och gärningspersonen har eller har haft en parrelation, och denna ökning fortsatte under mars och april. Sam­tidigt har minskningar i motsvarande storleks­ordning noterats för misshandel i nära relationer genom familje- eller släkt­band, samt för misshandel av bekant genom en annan relation än närstående, vilket innebär att kategorierna sammanlagt alltså inte förändrades mycket under perioden.

Det anmälda våldet i nära relationer har alltså inte ökat alls även om det anmälda våldet i parrelationer har ökat.

Att anmält våld ökar eller minskar är dessutom inte ett mått på hur stor brottsligheten är eller ens utveckligen när det gäller ett brott. När det gäller brott av denna art så är mörkertalet stort, dvs många brott av denna typ anmäls inte. En liten förändring i benägenheten att anmäla brott kan leda till stora minskningar eller stora ökningar. Det betyder att det inte går att uttala sig om huruvida brottsligheten ökat eller minskat med utgångspunkt ifrån anmälningsstatistiken.

Arbetaren baserar sin artikel på en artikel i DN som innehåller exakt samma felaktigheter som artikeln i Arbetaren. Dessutom förlitar sig Arbetaren på uppgifter om att fler ringer den så kallade kvinnofridslinjen och att Roks tycker sig se att otryggheten för kvinnor ökar. Det där är så kallat anekdotisk bevisning och den bevisar ingenting alls och kan absolut inte användas frö att påstå att våldet från närstående ökat.

Artikeln i Arbetaren är helt enkelt att betrakta som en falsk nyhet.

Läs mer: Det finns ingen ökning av våldet mot kvinnor

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!