Covid-19 har inneburit minskad brottslighet

Under pandemin har den anmälda brottsligheten minskat i Sverige. Förutom för två sorters brott, skadegörelsebrott och narkotikabrott. Narkotikabrotten har ökat för att polisen fått tid över och kunnat göra fler personkontroller vilket automatiskt leder till ökat antal anmälda narkotikabrott. Det säger ingenting om brottslighetens utveckling eller hur vanligt eller ovanligt bruk av narkotika är. Varför de anmälda skadegörelsebrotten ökat är mer oklart men kanske kan det ha ungefär samma orsaker.

Det som minskat mest är antalet anmälda bedrägeribrott och antalet anmälda stöldbrott. Även antalet brott mot person (våldsbrott) har minskat rejält. Minskningen av bedrägeribrotten kan troligen inte kopplas till pandemin utan har andra orsaker.

Antalet anmälningar av misshandel har minskat stadigt under hela pandemin. Mest har misshandeln där en obekant är förövaren minskat. Den viktigaste orsaken till det är den minskade alkoholkonsumtion som blivit följden av de olika åtgärder som vidtagits. Det som främst minskat är alltså fyllebråken på stan. Antalet anmälningar av misshandel i nära relationer ökade dock till en början under 2020 men har sedan minskat.

Antalet stölder och inbrott har också minskat kraftigt. Mest har bostadsinbrotten minskat. Det är sannolikt en följd av att många fler är hemma mycket mer. Hemarbetet på grund av pandemin har alltså medfört en kraftigt minskad stöldbrottslighet.

Även antalet rån har minskat kraftigt. Även antalet personrån som är den vanligaste typen av rån har minskat rejält inklusive de omskrivna ungdomsrånen. Det beror sannolikt på minskat uteliv och krogliv på kvällarna samt minskad alkoholkonsumtion.

Trafikbrotten som helhet har minskat och det gäller framförallt rattfylleribrotten som minskat kraftigt. Det är tydligt att den minskade alkoholkonsumtionen haft stora effekter. Samtidigt har det anmälts fler rattfylleribrott där förarna varit narkotikapåverkade. Under pandemin har polisen fått mer tid och kunnat öka antalet kontroller vilket är den troliga orsaken till detta. Brå menar dock att den ökningen inte kan kopplas till pandemin.

Sammantaget har pandemin haft en kraftig effekt på den anmälda brottsligheten i Sverige som minskat kraftigt och de brott som ökat är i huvudsak sådana brott som styrs av polisens arbete. Hur mycket som polisen arbetar med dem är det som avgör hur många anmälningar det blir. Polisen har på grund av den minskade brottsligheten i övrigt kunnat arbeta mer med den typen av brott.

Den viktigaste enskilda orsaken till den minskade brottsligheten är minskad alkoholkonsumtion som en följd av pandemin.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!