Encrochat har lett till domar på sammanlagt 125 års fängelse bara i Stockholm

Polisen har under 2020 gripit flera ledande personer från olika kriminella nätverk med information från avlyssningen av Encrochat. Flera domar med långa fängelsestraff har meddelats och hittills har 125 fängelseår utdömts i utredningar med kopplingar till det av det av den franska polisen hackade kommunikationsnätverket.

Under det kommande halvåret kommer dessutom ytterligare ett sextio-sjuttiotal personer att åtalas för grova brott kopplade till gängkriminalitet i Stockholm.

– Vi ser nu resultatet av det offensiva arbete vi gjorde under 2020 där ett hundratal personer i kriminella nätverk frihetsberövades för allvarlig och grov brottslighet. De senaste månaderna har vi fått kvitto på att vi ligger rätt underrättelsemässigt och att vi arbetar mot rätt personer. Det här är bara början – under det kommande halvåret kommer fler åtal och flera större rättegångar att äga rum som handlar om allvarlig brottslighet. I flera fall är det ledande nätverkspersoner som är häktade, säger Mats Löfving som är regionpolischef i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Löfvings skryt är dock tomt och felaktigt. Att Stockholmspolisen lyckats med utredningarna mot så många grova brottslingar är inte deras egen förtjänst utan helt och hållet den franska polisens förtjänst.

Hittills har totalt 125 fängelseår utdömts i Stockholmspolisens utredningar med bevisning från det krypterade verktyget Encrochat. Flera åtal och rättegångar om allvarlig brottslighet som mord, mordförsök, förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse, synnerligen grova narkotikabrott och människorov är att vänta framöver.

– Bevisläget i utredningarna ser bra ut. Polisen har bland annat kunnat ta del av krypterad kommunikation mellan kriminella efter att krypteringen av kommunikationsverktyget Encrochat knäcktes i början av året. Genom verktyget har vi hittat bevisning för att mord och mordförsök har anstiftats av ledande personer och sedan utförts av andra. I normalfallet är det svårt att styrka vem som ligger bakom planeringen av den här typen av brott men Encrochat gör att vi har större möjligheter att komma åt organisatörer och huvudmän och inte bara utförarna, säger Mats Löfving och fortsätter:

– Nu är det viktigt att vi tillsammans med övriga samhället ser till att stoppa tillväxten av unga till de kriminella gängen och att de som vill lämna kriminalitet har en möjlighet att göra det.

Några av de domar och åtal i Stockholm där avlyssningen av Encrochat spelat roll:

Läs också: Många grova brott lösta på grund av hackat kommunikationsnätverk

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!