Stängt samhälle, munskydd, krogstängning med mera gör väldigt lite skillnad

Stängt samhälle, munskydd, krogstängningar, isolering med mera betyder väldigt lite när det gäller antalet döda i covid-19. Faktum är att det inte spelar nån som helst roll vad länder vidtagit för åtgärder när det gäller andelen döda i ett land. Sverige har varit ett av de minst stängda länderna i Europa och är ett av de land som har haft minst dödlighet rent generellt och minst smittspridning denna vinter. De flesta länder som har stängt helt och hållet har högre dödstal än Sverige.

Däremot så har olika åtgärder effekt på antalet sjuka såväl som antalet allvarligt sjuka. Minskad smittspridning är det bästa sättet att minska belastningen på sjukvården genom att innebär färre sjuka som behöver sjukhusvård. De bästa sätten att minska smittspridning är att inte resa (de rikas fjällresor borde inte ha tillåtits) och inte umgås med människor som inte ingår i den närmaste familjen. Men munskydd verkar faktiskt inte betyda speciellt mycket. Sen vi började med munskydd i Sverige mer allmänt har smittspridningen faktiskt varit större än tidigare. Jag tror inte det har nåt samband i sig, det har bara sammanfallit i tid med vintern. Vintern innebär mer smittspridning. Munskydden tycks i alla fall inte ha kunnat minska smittspridningen. Å andra sidan vet vi inte hur det hade sett utan utan dem. Men vi vet hur det ser ut i länder där munskydd är obligatoriskt. Det har i allmänhet högre smittspridning än Sverige och högre dödstal än Sverige.

Men smittspridning bland barn och ungdomar är i princip helt oproblematiskt så länge de inte träffar äldre. Covid-19 är inte speciellt farligt för unga och innebär inga egentliga problem. Att stänga caféer, krogar, restauranger med mera på kvällen är därför, enligt min åsikt, och sett utifrån smittspridnings- och samhällssynpunkt en överdriven och oproportionerlig åtgärd. Att stänga skolor förefaller också vara en helt oproportionerlig åtgärd med fler skadeverkningar än positiva resultat.

Sådant som att vara färre personer i livsmedelsbutiker med flera är däremot positivt. Där vistas nämligen också äldre. Troligen är det samma med kollektivtrafiken. Färre borde trängas på bussar och spårvagnar liksom i tunnelbanan. Kanske borde de som inte kan undvika att åka med kollektivtrafiken också prioriteras när det gäller vaccinationer. Kanske före oss som är mellan 65 och 75 år gamla och som kan var hemma och ta det lugnt samt gå ut i naturen och promenera. Förutom det där med att vi måste handla mat.

Tvätta händerna ofta verkar också vara en bra metod. Att tvätta händerna och vara mer isolerade har också slagit ut andra sjukdomar som influensa och vinterkräksjuka. Ingen har dött av influensa denna vinter. Ingen har haft influensa, Ingen har haft vinterkräksjuka.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!