Åtal gällande narkotikasmuggling och narkotikabrott

Fyra personer har åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Ärendet har drivits av Noa och bland annat innefattat det största beslaget polisen gjort av Subutex i Sverige. Två av de fyra männen som åtalats äger ett transportföretag i Norrtälje kommun. I ärendet har avlyssningsmaterial från encrochat haft betydelse.

Bild: Polisen

Det började i juli förra året då utredningsenheten på polisens nationella operativa avdelning (NOA) genomförd en insats tillsammans med andra polisiära enheter mot ett transportföretag i Norrtälje. Insatsen genomfördes efter en tids utredning och spaning med anledning av misstänkt narkotikasmuggling från Europa till Sverige.

Stora mängder narkotika har tagits i beslag under utredningens gång, bland annat cirka 54 000 tabletter Subutex, vilket är det största beslaget som gjorts i Sverige av svensk polis. Gatuvärdet uppskattas till uppemot 16 miljoner kronor. Utöver Subutex beslagtogs även ca 80 kilo cannabis. Subutex används som ersättningsmedel för heroin vid behandling av heroinister.

Parallellt med insatsen i Sverige genomfördes en husrannsakan mot transportföretagets lokaler i Spanien. Där togs en större mängd narkotika i beslag inom ramen för en spansk förundersökning.

Förutom beslagtagen narkotika så har även egendom till ett värde av 7 000 000 kr säkrats i ärendet. Pengarna har belagts med kvarstadsbeslut och kan antas bli föremål för utmätning vid beslut om en företagsbot. Den senare är något som åklagaren kommer att yrka på då de åtalade använt sin legala verksamhet som täckmantel för smugglingen.

– Vi arbetar allt mer mot de kriminellas brottsvinster. Beslagen av narkotika och förverkande av pengar och egendom är en viktig del i vårt pågående arbete mot den organiserade kriminaliteten, säger Stefan Edin, chef sektionen för aktionsgruppsverksamhet, NOAs utredningsenhet, i ett pressmeddelande.

– Jag påstår att männen har använt sitt företag som täckmantel för att kunna smuggla narkotika till Sverige. Åtalet gäller två transporter. I ena lasten fann polisen cirka 54 000 tabletter av det narkotikaklassade preparatet Subutex. Den andra lasten innehöll ca 80 kilo cannabis paketerad och gömd i möbler, säger kammaråklagare Pontus Bergsten, i ett pressmeddelande.

Utöver åtalet mot de misstänkta personerna åklagaren också väckt talan om företagsbot mot transportföretaget. Det görs när brott misstänks i näringsverksamhet.

– Ett omfattande polisarbete har gjorts med telefonavlyssning, avlyssning i en lastbil och information från krypterade mobiler, säger Pontus Bergsten.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!