Varför har en privat vårdcentral fått huvuddelen av alla vaccindoser i Göteborg?

En privat vårdcentral i Göteborg, Din Klinik, har fått sammanlagt 1 400 vaccindoser samtidigt som flertalet vårdcentraler inte fått nåt vaccin alls eller på sin höjd 100 vaccindoser enligt en artikel i GP. Snedfördelningen av vaccinet har lett till att många prioriterade patienter i riskgrupp inte blivit vaccinerade samtidigt som Din Klinik vaccinerat många som inte är prioriterade på grund av att de inte haft tillräckligt många gamla listade. Ärligt sagt stinker hela hanteringen av korruption. Din Klinik verkar faktiskt ha fått mer än alla andra vårdcentraler i Göteborg tillsammans.

Det verkar dock inte som om det generellt är så att privata kliniker fått fler vaccindoser utan det är bara Din Klinik som sticker ut.

Din Klinik ägs av Din Klinik Väst Holding AB som i sin tur ägs av Martinofsweden AB med Martin Öst som ägare. Han är också enda ordinarie styrelseledamot med Ulrik Sixt som styrelsesuppleant. I koncernen verkar också bolaget MOS Invest AB ingå. Några kopplingar till myndighetspersoner på nån högre nivå verkar inte finnas men om vi ska tro Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, så har Din Klinik fått vaccinet på grund av personliga kontakter:

Kristine Rygge menar att Din Klinik fick sin stora leverans av praktiska skäl: Vaccindoser med kort hållbarhet behövde användas, sedan de blivit över efter vaccination på äldreboenden.

Samtidigt saknades en tillräcklig struktur på samordningen och man använde därför de direktkontakter som redan fanns, menar hon.

– Helt i början var det viktigt för oss att bara få ut vaccinet, och då fick vi ta de vårdcentraler som vi fick tag i.

Det kan inte vara rimligt att ett privat företag med vinstintressen ska får mer vaccin än alla andra på grund av att vaccinationssamordnaren eller nån som arbetar nära henne har direktkontakt med en läkare eller nån annan som arbetar på samma privata vårdföretag.

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!