Privata vårdföretag bakom vaccinfusk

Ett privat vårdföretag i Göteborg, Din Klinik, har fått fler vaccindoser än någon annan vårdcentral i Västra Götaland tillsammans. De har vaccinerat vem som helst mot covid-19 utan någon som helst tanke på riskgrupper, prioriteringsordning med mera. De har i praktiken gjort det med vaccinationsamordnarens godkännande.

Flera andra privata vårdcentraler och vaccinationsföretag har också vaccinerat vem som helst. I flera fall har det gått till så att vaccinationer tänkta för personal inom vård och hemtjänst istället gått till unga och medelålders personer utan prioritet. Två bolag som gjort detta är Svea Vaccin och VaccinDirekt. Det har gått till så att en länk som prioriterade personer fått för att boka vaccination har spridits till andra personer som inte ingår i de prioriterade grupperna. Via länken har de sen kunnat boka utan att de privata vårdföretagen på något sätt kontrollerat att personerna faktiskt ingår i en riskgrupp och är prioriterade. Vilket är ganska enkelt. Ålder och arbete är det som behöver kontrolleras.

Svea Vaccin AB ägs av Svea Vaccin Holding AB som i sin tur ägas av Ridha Hadfi. I styrelsen för bolagen sitter också Sana Hadfi.

VaccinDirekt i Sverige AB ägs av Arev Holding AB. I styrelsen för Arev Holding AB sitter Ulf Sven Ivar Mattsson (ordförande), Karl Gustav Justus Ecorcheville, Babak Etemad och Ken Elias Liebkind. Bolaget har en extern VD, Toni-Pekka Haapanen, vilket är vanligt bland bolag som ägs av riskkapitalbolag.

Ulf Mattsson sitter i en mängd styrelser och verkar representera riskkapitalbolaget Priveq då han sitter i styrelsen för flera av de bolag de investerat i. Men han finns inte upptagen bland de som arbetar där och VaccinDirekt finns inte med bland Priveqs investeringar på deras hemsida. Det är ändå troligt att Priveqs fonder är delägare i bolaget. De andra tre styrelseledamöterna kan eventuellt vara delägare i företaget men svenska myndigheter redovisar inte sånt. Någon dominerande ägare verkar inte finnas för sådant brukar redovisas men ingen uppges på de olika sajter där information om företag kan hämtas.

Arev Holding AB äger också Uppsala Vaccinationsbyrå AB och Hälsoservice i Malmö AB med VaccinDirekt i Sverige AB har dotterbolaget Läkarhuset i Linköping AB.

Någon anledning att tro att Svea Vaccin och VaccinDirekt medvetet fuskat finns inte utan sannolikt handlar det om slarv, dvs den mänskliga faktorn, men samtidigt illustrerar det problemen med samordning och prioriteringar i ett system med privat sjukvård och vård. Det är i princip omöjligt då det finns för många personer inblandade.

Det förekommer säkerligen många fler fall i Sverige där bolag (och ibland även offentligt ägda inrättningar) låtit personer runda vaccinationskön eller prioriteringsordningen. Slarv, korrupta chefer och privatiseringar är orsaken till detta.

Läs mer:

PS 2021-03-03. Det har visat sig att de som använt sig av länken från Vaccindirekt inte ska ha fuskat utan det handlar mer om administrativ inkompetens hos de som hanterar vaccinationerna på olika privata vårdföretag.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Privata vårdföretag bakom vaccinfusk”

Kommentarer är stängda.